Yhdysvallat ja Etelä-Korea lopettavat suuret sotaharjoitukset

Päätöksellä halutaan lieventää sotilaallisia jännitteitä Korean niemimaalla. Maanantaina alkaa supistettu sotilasharjoitus.

sotaharjoitukset
Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen armeijan sotilaat poseerasivat valokuvaajalle sotaharjoituksessa Pohangissa huhtikuussa 2018.
Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen armeijan sotilaat poseerasivat valokuvaajalle sotaharjoituksessa Pohangissa huhtikuussa 2018.Yonhap / EPA

Etelä-Korean puolustusministeri on vahvistanut, että Yhdysvallat ja Etelä-Korea lopettavat vuosittaiset laajamittaiset yhteiset sotaharjoitukset.

Jeong Kyeong-doo ja hänen amerikkalainen virkaveljensä Patrick Shanahan keskustelivat puhelimitse lauantaina. Puolustusministerit ”keskustelivat ja hyväksyivät suunnitelmat koskien Key Resolve ja Foal Eagle -harjoituksia", puolustusministeriön tiedotteessa sanotaan.

Foal Eagle on liittolaisten suurin yhteinen sotaharjoitus ja se on aina ärsyttänyt Pohjois-Koreaa. Harjoitukseen on osallistunut jopa 200 000 eteläkorealaista ja noin 30 000 amerikkalaissotilasta.

Päätöksellä halutaan tukea diplomaattisia ponnisteluja Pohjois-Korean riisumiseksi ydinaseista ja lieventää sotilaallisia jännitteitä Korean niemimaalla.

Maanantaina alkaa kuitenkin Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteinen, reilun viikon mittainen sotilasharjoitus supistetussa muodossa.

– (Harjoitus) keskittyy Korean niemimaalla toteutettavien yleisten sotilasoperaatioiden strategisiin, operatiivisiin ja taktisiin näkökohtiin, maiden yhteislausunnossa todettiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin huipputapaaminen Vietnamin Hanoissa tällä viikolla päättyi tuloksettomana.

Aiheesta lisää:

Analyysi: Kim lähti huipputapaamisesta voittajana, koska Trump kutsui häntä suureksi johtajaksi – ja Koreassa sillä on iso merkitys

Tutkijat Trumpin ja Kimin huippukokouksesta: Suuret odotukset, tuli pannukakku

Lähteet: AFP, AP, TASS