Guaidó kutsuu venezuelalaisia jälleen kaduille karnevaaliajasta huolimatta – "Meillä on vähän juhlan aihetta mutta paljon tehtävää"

Nicolás Maduron tukena pysyvä Venäjä arvosteli jälleen Yhdysvaltoja humanitaarisen avun toimittamisesta Venezuelaan.

Juan Guaidó
Juan Guaidó tapasi venezuelalaisia Salinasissa Ecuadorissa 2. maaliskuuta.
Juan Guaidó tapasi venezuelalaisia Salinasissa Ecuadorissa lauantaina.Wladimir Torres / EPA

Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidó aikoo palata kotimaahansa vierailtuaan Ecuadorissa loppuviikosta.

Guaidó kehotti lehdistötilaisuudessa venezuelalaisia lähtemään jälleen maanantaina ja tiistaina kaduille osoittamaan mieltään.

– Meillä on vähän juhlan aihetta mutta paljon tehtävää, oppositiojohtaja sanoi viitaten Latinalaisessa Amerikassa käynnissä olevaan karnevaaliaikaan.

Guaidó tapasi lauantaina Ecuadorin presidentin Lenin Morenon. Oppositiojohtaja on kiertänyt viikon aikana myös Kolumbiassa, Brasiliassa, Argentiinassa ja Paraguayssa hakemassa tukea istuvan presidentin Nicolás Maduron vastaiselle kampanjalleen.

Maduro on määrännyt Guaidón matkustuskieltoon.

Guaidó pitää Maduroa laittomana vallananastajana. Maduro aloitti tammikuussa toisen presidenttikautensa sen jälkeen, kun kansainvälinen yhteisö oli tuominnut vaalit laajasti vilpillisiksi.

Guaidó on julistanut itsensä Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi. Yhdysvallat ja 50 muuta maata on tunnustanut hänet maan johtajaksi. Suomi tukee Guaidón väliaikaista presidenttiyttä.

Lavrov: "Räikeää puuttumista"

Maduron hallinnon tukena ovat pysyneet suurvalloista Kiina ja Venäjä. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti sunnuntaina tuomitsevansa Yhdysvaltain toimet Venezuelan kriisissä.

Lavrov oli keskustellut aiheesta puhelimessa Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Lavrovin mielestä Yhdysvallat käyttää humanitaarisen avun toimittamista vain tekosyynä uhata Venezuelan hallintoa.

Venezuelan varapresidentti Delcy Rodriguez ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa 1. maaliskuuta.
Venezuelan varapresidentti Delcy Rodriguez ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa perjantaina.Sergei Chirikov / EPA

– Yhdysvallat on puuttunut räikeästi itsenäisen valtion sisäisiin asioihin ja rikkonut häpeämättömästi kansainvälistä oikeutta, Lavrov roimi Venäjän ulkoministeriön mukaan.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat erimielisiä avun toimittamisesta Venezuelaan. Venäjän näkemys on, että apu pitäisi kanavoida Maduron hallinnon kautta. Yhdysvallat taas on yrittänyt koordinoida avun toimittamista maahan Kolumbian ja Brasilian kanssa.

Guaidó on yrittänyt toimittaa Yhdysvaltain lähettämää apua rajan yli muun muassa elintarvike- ja lääkepulasta kärsiville venezuelalaisille. Maduro on kiistänyt, että Venezuelassa olisi käynnissä humanitaarinen kriisi.

Lisää aiheesta:

Venäjä ja Kiina kaatoivat Yhdysvaltain ehdottaman päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa – tavoitteena oli saada presidentinvaalit Venezuelaan

Suomi tukee Guaidóa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi – Useat EU-maat tunnustivat oppositiojohtajan maan johtajaksi

Lähteet: Reuters, AP, STT