1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyrian sisällissota

Al-Qaidasta innoitusta saanut jihadistiryhmä tappoi Syyriassa 21 hallituksen sotilasta

Syyrian sota on jatkunut jo kahdeksan vuotta. Viime päivinä taistelut syksyllä sovitulla puskurivyöhykkeellä ovat yleistyneet.

Syyrian kapinalliset on ahdistettu Pohjois-Syyriassa Idlibin maakunnan alueelle. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Jihadistitaistelijat ovat tappaneet 21 Syyrian hallituksen ja sen liittolaisten sotilasta Syyrian länsiosissa, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö.

Hyökkäys sotilaita vastaan alkoi sunnuntaina aamulla Haman maakunnan pohjoisosassa lähellä Idlibin maakunnan rajaa, kertoo Britanniassa päämajaansa pitävä Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Jihadisteista viisi sai surmansa. Hyökkääjät kuuluvat pieneen Ansar al-Tawhid -ryhmään, joka liittyy löyhästi kansainväliseen terroristijärjestöön al-Qaidaan.

Yhdysvaltalaisen strategian tutkimuskeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ansar al-Tawhid kannattaa maailmanlaajuista jihadia eli "pyhää sotaa vääräuskoisia vastaan".

Jihadisteilla hallussaan Idlibin maakunta

Ansar al-Tawhidin kanssa kilpaileva jihadistinen Hayat Tahrir al-Sham -ryhmä (siirryt toiseen palveluun) on viimeinen laajoja alueita hallitseva kapinallisryhmä Syyriassa. Se hallitsee Idlibin maakuntaa ja pieniä osia viereisistä Haman ja Aleppon maakunnista.

Myös Hayat Tahrir al-Sham kuului ennen al-Qaidaan mutta irtautui siitä vuonna 2017.

Syyrian sisällissota on jatkunut jo kahdeksan vuoden ajan. Viime vuonna pelättiin, että Venäjän tukema Bashar al-Assadin hallinto hyökkäisi rajulla voimalla Idlibiin ja aiheuttaisi sodan pahimman humanitaarisen kriisin.

Venäjä ja Turkki tekivätkin viime syyskuussa sopimuksen demilitarisoidusta puskurivyöhykkeestä hallinnon ja kapinallisten välille Idlibin maakunnassa. Pelätty suurhyökkäys ei toteutunut, mutta kapinallisryhmiä ei ole saatu vetämään taistelijoitaan puskurivyöhykkeeltä.

Viime päivinä rikkomukset puskurivyöhykkeellä ovat lisääntyneet ja kymmeniä al-Assadin hallituksen joukkojen sotilaita on kuollut taisteluissa kapinallisten kanssa.