1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Italian toiseksi vaarallisin mies" jäi kiinni – Rikollispomo Marco di Lauro pidätettiin pasta-annoksen äärestä ja kissojen seurasta

Camorra-päällikkö Marco di Lauro pakoili poliisia yli 14 vuotta. Hänet pidätettiin Napolissa.

Ulkomaat
Napolin kaupunkimaisema
Marco di Lauro pidätettiin Napolissa.AOP

Italian poliisi pidätti lauantaina lain kouraa 14 vuotta vältelleen rikollispäällikkö Marco di Lauron.

Camorra-rikollisjärjestöön kuuluva 38-vuotias di Lauro pidätettiin Chiaianon kaupunginosassa Napolissa. Rikollispäällikkö istui kahden kissansa kanssa ja söi pastaa, kun poliisit saapuivat. Hän ei tehnyt vastarintaa.

Pidätysoperaatioon osallistui 150 poliisia.

Paikallisen median mukaan poliisi antoi di Lauron vaihtaa vaatteensa ja peseytyä ennen kuin hänen vietiin poliisiasemalle. Di Lauro ilmaisi huolta kissojensa kohtalosta, kun poliisi vei hänet.

Asunnosta löytyi pieni määrä rahaa mutta ei aseita.

Televisiokuvissa väkijoukko huusi "hyvin tehty!", kun poliisi toi di Lauron napolilaiselle poliisiasemalle.

Di Lauro vältti "käsirautojen yön"

Di Lauro pakoili poliisia aina joulukuusta 2004, jolloin hän onnistui välttämään pidätyksen "käsirautojen yönä" tunnetuksi tulleessa poliisin suuroperaatiossa (siirryt toiseen palveluun). Tuolloin Italian poliisi pidätti köyhissä Scampian ja Secondiglianon lähiöissä Napolissa kaikkiaan 53 henkilöä epäiltynä mafiayhteyksistä ja väkivallanteoista.

Di Lauro oli yksi Italian neljästä etsityimmistä rikollisesta ja hänestä oli annettu kansainvälinen etsintäkuulutus vuonna 2006.

Italian mediassa häntä kutsuttiin maan toiseksi vaarallisimmaksi mieheksi, heti Sisilian mafian johtajan Matteo Messina Denaron jälkeen.

Napolissa vaikuttava Camorra on Sisilian mafiaan verrattuna rakenteeltaan löyhempi ja vähemmän hierarkkinen. Camorra-klaanit toimivat melko itsenäisesti ja ajautuvat siksi usein välienselvittelyihin keskenään.

Paolo di Lauron pidätyskuva vuodelta 2005.
Paolo di Lauron pidätyskuva vuodelta 2005.AOP

Di Lauro on Camorra-johtaja Paolo di Lauron neljäs poika. Ainakin 130 ihmistä kuoli verisessä valtakamppailussa, kun Amato-Pagano-klaani irrottautui di Lauron klaanista vuonna 2004. Paolo di Lauro, joka tunnetaan myös liikanimellä Ciruzzo 'o milionario eli Ciruzzo Miljonääri, vangittiin syyskuussa 2005.

Marco di Lauron on kerrottu ottaneen pidätysten ja valtataistelun heikentämän klaanin johtaakseen.

Aihepiiristä aiemmin:

Mafiapidätykset jatkuvat: Kymmeniä pidätetty pitkin Eurooppaa ja Etelä-Amerikassa asti 5.12.2018

Sisilian mafian uusi pomo ja yli 40 muuta pidätetty Italiassa 4.12.2018

Yksi Italian etsityimmistä mafiapomoista pidätettiin – "Hieno päivä Italialle" 1.12.2016

Italia nappasi 20 vuotta karkuteillä olleen mafiapomon 26.6.2016

Aiheesta muualla:

Helsingin Sanomat: Italian toiseksi vaarallisin mafia­pomo jäi kiinni pasta­lautasen ääreltä 14 vuoden piileskelyn jälkeen (siirryt toiseen palveluun) 3.3.2019

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi