Sipilä haastattelutunnilla: Keskusta aikoo pysyä kannassaan metsien hakkuiden suhteen

Pääministerin haastattelutunti kuultiin tällä kertaa suorana Oulusta.

Pääministerin haastattelutunti
Juha Sipilä
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) tentattiin sunnuntaina jälleen Pääministerin haastattelutunnilla. Ohjelmaa voi kuunnella lähetyksen jälkeen tallenteena täältä.

Sipilä vastasi haastattelutunnilla ensimmäiseksi kansanedustaja Ville Niinistön (vihr.) esittämiin syytteisiin pääministerin valehtelusta.

Niinistö syytti Sipilää tahallisesta valehtelusta viitaten Sipilän Uutissuomalaiselle antamaan haastatteluun, jossa pääministeri sanoo, että ”punavihreä puoli kieltäisi käytännössä metsien käytön kokonaan”.

Sipilän mukaan 95 prosenttia vihreiden kansanedustajaehdokkaista haluaisi kyselyn perusteella vähentää metsien hakkuita heti ja vihreiden kansanedustaja oli kyselytunnilla esittänyt myös hakkuiden kokonaan lopettamista.

– Jos puun käyttöä pitää heti vähentää, on oikeutettua kysyä, että mistä vihreät ja vasemmisto sulkisivat tehtaan? Sitä se käytännössä tarkoittaa, Sipilä korosti.

Sipilä sanoo puolustavansa vahvasti suomalaista kestävää metsien hoitoa ja käyttötäpaa. Hän uskoo, että puun käytön lisääminen on myös rohkaisu ulkomaisille investoijille ja mahdollistaa koko maan tasapainoisen kehittämisen.

Sipilä penää niin vihreilltä kuin SDP:ltäkin selvää kantaa metsien käyttöön.

On hyvä, että asiasta keskustellaan, koska tässä ajetaan kaksilla rattailla esimerkiksi sen suhteen, että puurakentamista pitäisi lisätä ja toisaalta hakkuita vähentää.

– Olemme puhuneet aika yksimielisesti puurakentamisesta ja pitää miettiä, mistä sitä puuta pitää saada. Jos sitä Venäjältä tuotaisiin se ei auta asiaa mitenkään ilmaston kannalta.

Sipilä kertoo perustavansa kantansa hakkuiden lisäämisestä Luke, Syken ja VTT:n tutkimuksiin, joiden mukaan 80 miljoonaan kuutioon hakkuut ovat kestävän kehityksen mukaisia. Hän korostaa, että tutkimuksen laskelmien mukaan näillä hakkuumäärillä Suomi voisi olla hiilineutraali jo 2030-luvun aikana.

– Hakkuut tuovat myös tasaisesti työtä koko Suomeen, keskusta aikoo pysyä varmasti kannassaan, Sipilä sanoi.

Sipilä uskoo: Sote saadaan maaliin

Sipilä toisti pääministerin haastattelutunnilla myös uskonsa siihen, että sote-uudistus saadaan tällä hallituskaudella maaliin.

– Eduskunta on tässä se avaintekijä, kaikki edellytykset sen syntymiselle on olemassa, Sipilä sanoi.

Pääministeri kiitteli sitä, että eduskunnassa on tehty kalentereihin tilaa soten maaliinsaattamiseksi.

Sipilä myös luottaa siihen, että hallituspuolueiden rivit pysyvät yhtenäisinä, kun laki vihdoin eduskunnan äänestykseen saadaan.

Sipilä ei halunnut ottaa kantaa eduskunnan puhemies Paula Risikon (kok.) lauantaina antamiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajalle Hannakaisa Heikkiselle (kesk.) suunnattuihin moitteisiin.

Sipilä totesi, ettei ole ministerinä korrektia arvioida sitä, mitä valiokunnissa tapahtuu.

Pääministerin haastattelutunnilla haastattelijoina toimivat tällä kertaa Lapin Kansan vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen, Talouselämän toimittaja Matti Virtanen sekä Yle Uutisten Politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen.

Puhetta johtaa Petri Kejonen. Lähetys kuullaan suorana Oulusta.

Juttua korjattu klo 15:40 Aiemmin juttussa sanottiin, että hakkuita lisätään 80 miljoonalla kuutiolla. Korjattiin muotoon hakkuita lisätään 80 miljoonaan kuutioon.