Herätys: Viron vaaleissa oikeiston juhlat, kesämökin saa entistä halvemmalla, rampautuuko europarlamentti vaalien jälkeen?

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vaalit
Raigo Pajul / AFP / Lehtikuva

Oikeisto juhli Viron parlamenttivaaleissa

Oikeistolainen reformipuolue on palaamassa Viron pääministeripuolueeksi, vaikka sunnuntaisten parlamenttivaalien ääntenlaskenta kavensikin kahden pääpuolueen välimatkaa. Suurin yllätys oli oikeistopopulistisen Viron konservatiivisen kansanpuolueen iso äänisaalis.

Kesämökit halpenivat – mökkikauppa vauhdittui

Öljylamppu palaa Mökin parvekeella.
Tina Lundán / Yle

Kesämökkien hinnat jatkoivat laskusuunnassa viime vuonna monen edellisvuoden tapaan. Halvenneet hinnat ovat rohkaisseeet aiempaa useamman mökinostoon. Kauppamäärät nousivat monetta vuotta peräkkäin.

Analyysi: Historian epävarmimmat EU-vaalit – Euroopan parlamentti voi vaalien jälkeen jämähtää poliittiseen umpisolmuun

Euroedustaja lukee sanomalehteä istunnon aikana.
Osaa euroedustajista on arvosteltu siitä, että päätöksentekoon osallistuminen ei kiinnosta heitä tarpeeksi.Patrick Seeger / EPA

Loppukeväästä valittavasta Euroopan parlamentista tulee luultavasti kaikkien aikojen jakautunein, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Satu Helin.

Näin toimit sähköauto-onnettomuudessa: virta pois, käsijarru päälle, konepellin alle ei kannata koskea

Vihreä autonkuva kojelaudassa kertoo, että tämä sähköauto on käynnissä.
Vihreä autonkuva kojelaudassa kertoo, että auto on sähköauto.Minna Rosvall / Yle

Sähköauto saattaa aiheuttaa vaaraa auttajille tulipalo- ja kolaritilanteissa, jos jännite pääsee auton korirakenteisiin. Riskinä on myös se, että auto lähtee yllättäen liikkeelle. Pelastusviranomaisten mukaan Suomessa vuosittain noin kaksikymmentä potilasta joudutaan irrottamaan sähköautosta.

Yhdysvalloissa 22 ihmistä kuollut tornadoihin sunnuntaina – uhrien joukossa lapsia

Tornado Alabamassa.
Justin Merrit / AFP / Lehtikuva

Ainakin 22 ihmistä on kuollut tornadojen sarjassa Alabaman ja Georgian osavaltioissa Yhdysvalloissa viime yönä Suomen aikaa. Myös aineelliset vahingot ovat merkittäviä. Muun muassa osavaltioiden raja-alueen lentokenttä ja palolaitos ovat tuhoutuneet.

Pakkasta koko maassa

Päivä on pääosin poutainen. Pilvisyys lisääntyy päivän aikana maan etelä- ja keskiosassa, ja idässä voi sataa paikoin lunta. Etelässä lämpötila on muutaman asteen pakkasen puolella. Pohjoisessa pakkasta on kymmenisen astetta. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Iltapäivän sää
Yle