Pitkän linjan urheiluselostaja Jouko Färd on kuollut

Ylen avustajana 1960-luvulta 2010-luvulle toiminut ja muun muassa jääkiekkokierroksen selostajana tunnetuksi tullut Jouko Färd kuoli Porissa viikonloppuna.

selostajat
Jouko Färd
Jouko Färd Porin Isomäen jäähallin edessä vuonna 2015.Yle

Ylen urheiluselostajana ja toimittajana kuudella vuosikymmenellä toiminut porilainen Jouko Färd on kuollut. 74-vuotias Färd kuoli sunnuntaina sairauden murtamana Satasairaalassa eli entisessä Satakunnan keskussairaalassa Porissa.

Jo keskikoulussa tarkkasilmäinen ammatinvalinnanohjaaja oli todennut Färdille, että tästä tulee joko opettaja tai selostaja. Tuli molemmat.

Avustajaksi Yleisradioon Färd tuli jo vuonna 1969. Ylen kiekkokierroksilla hän selosti kierroksen alkupäivistä eli vuodesta 1992 aina vuoteen 2017 saakka. Porin Isomäen jäähallista tehdyt jääkiekkoselostukset nostivat Färdin äänen tunnetuksi ympäri Suomea.

Palkittu selostaja

Jouko Färd teki pitkällä urallaan Ylelle myös muita ohjelmia, kuten varusmiesradiota ja lukemattoman määrän juttuja Urheiluradioon ja Urheiluruutuun. Hänen uralleen mahtui myös muun muassa työskentely vuoden 1980 Moskovan olympialaisissa. Färd kirjoitti myös lehtijuttuja.

Mies Ylen studiossa kuulokkeet päässä.
Jouko Färd studiossa Porissa.Lore Korpelainen / Yle

Färd toimi loppuun saakka mukana yhdistyselämässä. Hän oli muun muassa Porin urheilutoimittajain kerhon hallituksen jäsen.

Hänelle myönnettiin elämäntyöstään Suomen radio- ja tv-selostajien sekä Yleisradion perustaman Pekka Tiilikaisen rahaston tunnustuspalkinto vuonna 2008. Vuonna 2015 Suomen jääkiekkojournalistit palkitsivat hänet Pentti Lindegren -elämäntyöpalkinnolla.

Valmistautui huolella

Jouko Färd kertoi Ylen haastattelussa kolme vuotta sitten, että selostaminen vaatii huolellista valmistautumista. Färd sanoi käyttävänsä jokaisen selostuksen valmisteluun 2,5–3 tuntia.

– Valmistautuminen seuraavaan selostukseen alkaa edellisen päätyttyä. Haen heti illalla seuraavan matsin pelaajien taustat, tuomarien tiedot sekä aiemmat kohtaamiset. Ennalta-arvaamattomuus jääkiekossa on se tärkeä suola. Sehän on urheilun periaate, että ei sinne kannata mennä, jos tietää, mitä hommasta tulee, Färd totesi.