Hyppää sisältöön

Viron reformipuolue yllättyi vaalivoitosta – hallitusneuvotteluista on tulossa tiukat

Konservatiivinen EKRE jää suuresta äänisaaliistaan huolimatta todennäköisesti oppositioon.

Tallinnalaisnuoret miettivät sunnuntaina Solaris-kauppakeskuksen äänestyspaikalla, ketä ehdokasta äänestäisivät. Kuva: Silja Massa

TALLINNA Populistisesta EKRE-puolueesta tuli sunnuntaisten parlamenttivaalien myötä Viron kolmanneksi suurin parlamenttipuolue.

Virolaiset valitsivat parlamenttiin eli riigikoguun 101 edustajaa.

Vaalit voitti oppositiossa oleva oikeistoliberaali reformipuolue, joka sai parlamenttiin 34 paikkaa. Tämänhetkinen pääministeripuolue keskusta sai 26 paikkaa, EKRE 19 paikkaa, konservatiivinen Isänmaa-puolue 12 paikkaa ja sosiaalidemokraatit 10 paikkaa.

Reformipuolueen parlamenttipaikkojen määrä kasvoi neljällä, keskustapuolue taas joutuu luopumaan yhdestä paikasta.

Ennusteissa reformipuoluetta ja keskustapuoluetta pidettiin tasaväkisinä, ja reformipuolueen selvä voitto oli yllätys monille, myös puolueelle itselleen.

– Tämä tulos ylitti kaikki odotukseni, sanoi puolueenjohtaja Kaja Kallas Viron yleisradion vaalilähetyksessä myöhään sunnuntaina.

Kallas keräsi koko vaalien suurimman äänisaaliin: 20 083 ääntä. Hänestä tulee todennäköisesti Viron uusi pääministeri, mikä tarkoittaa sitä, että Viro saa ensimmäistä kertaa naispääministerin.

Reformipuole oli mukana yhtäjaksoisesti Viron hallituksissa vuosina 1999–2016, joten hallitustyö on puolueelle tuttua.

Osa puolueista jäi riigikogun ulkopuolelle

Viron parlamentissa on viiden prosentin äänikynnys. Puolueet, jotka saivat alle viisi prosenttia äänistä, jäivät siis riigikogun ulkopuolelle.

Kymmenestä parlamenttiin pyrkivästä puolueesta kynnyksen alle jäi viisi puoluetta: vihreä puolue, vasemmistopuolue ja vapaapuolue sekä kaksi ensi kertaa parlamenttiin yrittänyttä uutta tulokasta: luonnonsuojelun puolesta puhuva Elämänrikkauden puolue sekä liberaali Eesti 200 -puolue.

Lopullinen vaalitulos selvisi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä puoli yhden jälkeen.

Vaalien äänestysprosentti oli 63,1, mikä oli noin prosentin vähemmän kuin edellisissä parlamenttivaaleissa.

Sähköisen nettiäänestyksen suosio oli vaaleissa ennätyksellisen suuri. Ennakkoon äänesti lähes 40 prosenttia äänestäjistä, ja heistä suurin osa netissä.

Tiina Põllu halusi näyttää kohta 3-vuotiaalle pojalleen Theodor Hoffmannille, mitä äänestäminen tarkoittaa käytännössä. Siksi hän ei äänestänyt sähköisesti. Kuva: Silja Massa

Maahanmuuttokritiikki puri virolaisiin

EKRE-puolueen menestyksen taustalla on populistinen politiikka. Puolue toimii kuten muutkin Itä-Euroopan populistiset oikeistopuolueet: se ratsastaa maahanmuutto- ja EU-vastaisuudella sekä perinteisillä perhearvoilla.

EKRE:n on arvioitu tehneen onnistunutta ruohonjuurityötä sellaisten ihmisten parissa, jotka tuntevat jääneensä Viron yhteiskunnan ulkopuolelle.

Vaalien suurin häviäjä oli sosiaalidemokraattinen puolue, joka menettää nyt viisi paikkaa parlamentissa.

Se oli pitkään Viron kolmanneksi suurin puolue keskustapuolueen ja reformipuolueen jälkeen, mutta sen kannatus on viime vuosina laskenut.

Puolueen mainetta on heikentänyt muun muassa työ- ja terveysministeri Jevgeni Ossinovskin leimautuminen alkoholiveron korottajaksi.

Kriitikot ovat sanoneet, että puolue holhoaa kansalaisia sen sijaan, että se keskittyisi korjaamaan sosiaalisia ongelmia.

Rauno Raiesmaa (vas.) ja Karlos Kolk ovat huolissaan oikeistopopulistien noususta Virossa. Heidän valintansa oli vihreä puolue. Kuva: Silja Massa

Hallitusneuvotteluista tulossa hankalat

Reformipuolue on ilmaissut selvästi, ettei halua lähteä tekemään hallitusyhteistyötä EKRE:n kanssa. Myös sosiaalidemokraatit kieltäytyy olemasta samassa hallituksessa kuin EKRE.

Onkin siis melko varmaa, että EKRE jää suuresta äänisaaliistaan huolimatta oppositioon. Se on todennäköisesti myös puolueen oma tahto, sillä hallituksessa puolue joutuisi tekemään nykyistä enemmän kompromisseja. Oppositiosta käsin on helpompi esittää kritiikkiä.

Nyt Virossa arvaillaan, muodostaako reformipuolue hallituksen kahden pienen puolueen, sosiaalidemokraattien ja Isänmaa-puolueen, kanssa – vai liittouuko se yhteen pahimman kilpailijansa keskustan kanssa.

Kahden maan suurimman puolueen, keskustan ja reformipuolueen, hallitusliitto olisi ennenäkemätön.

– Olemme todennäköisesti reformipuolueelle viimeinen valinta hallituskumppaniksi, sanoi keskustapuolueen ministeri Kadri Simson Viron yleisradion haastattelussa myöhään sunnuntaina.

Reformipuolueen ja keskustapuolueen suurimmat näkemyserot löytyvät suhtautumisesta verotukseen, venäjän- ja vironkieliseen koulutukseen sekä Viron kansalaisuuskokeeseen.

Keskusta haluaisi viedä Viron verotusta progressiivisempaan suuntaan, mutta reformipuolue on tasaveron kannalla. Reformipuolue on esittänyt vironkielisen koulutuksen tarjoamista kaikille virolaisille, mutta keskusta pitää venäjänkielisten koulujen säilyttämistä tärkeänä.

Reformipuolue myös haluaisi pitää Viron kansalaisuuskokeen ennallaan. Keskustapuolueen mielestä koetta olisi syytä helpottaa, jotta venäjänkieliset kansalaisuudettomat, niin sanotun harmaan passin omistajat, saisivat nykyistä helpommin kansalaisuuden.

– Voimme harkita hallitusliittoa keskustan kanssa, mutta näissä kolmessa kysymyksessä me emme anna periksi, Kaja Kallas kommentoi Postimees-lehden haastattelussa sunnuntai-iltana.