1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teiden kunnossapito

Uusissa tieurakoissa painotetaan laatua aiempaa enemmän hinnan sijaan

Tiukentuneet laatuvaatimukset on otettu huomioon ensi kertaa kilpailutuksessa.

teiden kunnossapito
Aura-auto moottoritiellä Kuopiossa.
Joensuun alueurakassa 22 kilometriä valtateitä on korkeimmassa hoitoluokassa: ne on pidettävä pääosin paljaina ja liukkaus on pyrittävä torjumaan etukäteen. Lisäksi kunnossapitokaluston tulisi haitata liikennettä mahdollisimman vähän. Yle

Destia on voittanut Kokkolan ja Seinäjoen alueen maanteiden hoitourakat.

Uusissa tieurakoissa on ensimmäistä kertaa huomioitu aiempaa tiukemmat laatuvaatimukset muun muassa vähäliikenteisten teiden auraukselle ja liukkauden torjunnalle. Kilpailutuksessa laadulle annettiin aiempaa suurempi ja hinnalle pienempi painoarvo kuin ennen.

Uudessa urakkamallissa tilaajan eli ely-keskuksen ja pääurakoitsijan yhteistyö syvenee, ja ely-keskus pystyy valvomaan laatuvaatimusten toteutumista. Destia on tehnyt eritasoisia laatulupauksia muun muassa aliurakoinnin, suunnitelmallisuuden ja viestinnän suhteen

Hoitourakka käsittää Kokkolan ja Kannuksen kunnat sekä osan Kruunupyyn kunnasta. Viisivuotisen urakan kustannus on 6,4 miljoonaa euroa. Maanteitä on urakka-alueella 580 kilometriä, joista sorateitä on noin sata kilometriä.

Seinäjoen viisivuotinen urakka sijaitsee Kurikan, Ilmajoen, Isonkyrön ja Seinäjoen kuntien alueella, kustannus on noin 15,1 miljoonaa euroa. Hoidettavia maanteitä on noin 1340 km, joista noin 500 km on sorateitä.

Molemmissa urakoissa on mukana myös ely-keskuksen ympäristö-vastuualueen töitä, muun muassa niittoja ja raivauksia.

Lue seuraavaksi