Viron tuleva pääministeri Kaja Kallas on lasikattoja rikkonut menestyjä 

Kallaksesta tulee Viron ensimmäinen naispääministeri.

Viro
Kaja Kallas puhujapöntössä.
Kaja Kallas europarlamentissa toissa vuonna. Egert Kamenik / EU2017EE

Viron tulevalle pääministerille Kaja Kallakselle poliitikon elämäntyyli oli tuttua jo kauan ennen omaa poliittista uraa, sillä hänen isänsä Siim Kallas on pitkäaikainen nimimies Viron politiikassa.

Sunnuntaina tytär päihitti isänsä vaalitulokset: oikeistoliberaalinen reformipuolue sai Kaja Kallaksen johtamana Viron kaikkien aikojen suurimman vaalivoiton ja hän itse äänivyöryn.

Puolueella on tulevassa parlamentissa eli riigikogussa 34 paikkaa 101:stä, kahdeksan enemmän kuin pääkilpailijalla keskustapuolueella.

Kallas oli yli 20 000 äänellään näiden vaalien suurin ääniharava ja Viron koko vaalihistoriankin suurimpia.

Puolueen johtoon vasta viime vuonna

Tallinnassa syntynyt Kaja Kallas opiskeli lakia Tarton yliopistossa. Asianajajana hän keskittyi kilpailulainsäädäntöön.

Vuonna 2010 hän päätti kuitenkin ryhtyä politiikkaan. Seuraavana vuonna hän tuli valituksi ensi yrittämällä riigikoguun.

Vuonna 2014 ura jatkui europarlamenttiin, jossa hän keskittyi etenkin digimarkkinoihin, energia- ja kuluttajapolitiikkaan sekä EU:n ja Ukrainan suhteisiin.

Viroon hän palasi viime vuonna, kun reformipuolue oli valinnut hänet puheenjohtajakseen. Vastaehdokkaita ei ollut, mutta kritiikkiä moisesta valintatavasta kyllä kuultiin.

Kallas lukee ja hiihtää

Kallas rikkoi lasikaton, kun hänet valittiin reformin ensimmäiseksi naispuoliseksi puheenjohtajaksi. Nyt rikkoontuu toinen katto, kun hänestä tulee Viron ensimmäinen naispääministeri.

Ehkäpä myös hallitus naisistuu, sillä riigikoguun valittiin enemmän naisia kuin koskaan ennen. Riigikogun 101 paikasta he saivat 29.

Kallas on 41-vuotias. Hän on naimisissa, ja hänellä on kahdeksanvuotias poika aiemmasta parisuhteesta.

Harrastuksikseen Kallas kertoo blogissaan golfin, hiihtämisen, rullaluistelun ja historian. Ystävät kuvaavat häntä kirja-ahmatiksi, joka herää kukonlaulun aikaan. Kielitaitonsa joukkoon Kallas listaa käyttökelpoisen suomen.

Urmas Paet , Kaja Kallas ja Siim Kallas.
Kaja Kallas on poliitikko Siim Kallasin (oik.) tytär. Kuvassa vasemmalla puoluetoveri, europarlamentaarikko Urmas Paet. Raigo Pajula / AFP

Millainen hallituksesta tulee?

Vaalikampanjassaan Kallas painotti hallitukselle kahta päätavoitetta. Toinen on Viron kansan, kielen ja kulttuurin säilyminen ja toinen on toimiva talous. Reformin tapauksessa se tarkoittaa lujaa luottamusta markkinavoimiin.

Verotuksessa reformi on vahvasti tasaveron kannalla, mikä voi osoittautua kompastuskiveksi mahdollisissa hallitusneuvotteluissa nykyisen pääministeripuolueen keskustan kanssa.

Vaali-iltana Kallas sanoi, että hallitus keskustan kanssa ei ole mahdoton ajatus. Toinen vaihtoehto ovat sosiaalidemokraatit ja konservatiivinen Isänmaa.

Kallas näkee lähtökohtaisesti niiden kanssa enemmän yhteistä kuin keskustan ja aikookin aloittaa hallitusneuvottelut ensin niiden kanssa.

Kahden suurimman puolueen välejä hiertää myös kieli- ja kansalaisuuspolitiikka. Keskusta olisi valmis poistamaan viron osaamisen edellytyksenä kansalaisuudelle. Samaan ongelmakimppuun liittyy se, missä määrin Viron koululaitoksen on oltava vain vironkielinen.

Oikeistopopulismi ei puhuttele

Jo vaalikampanjan aikana Kallas ilmoitti, ettei kansalliskonservatiivisella oikeistopopulistipuolue EKRE:llä ole asiaa hänen hallitukseensa.

EKRE:n aatteet ovat kaukana Kallaksesta, joka kirjoittaa maahanmuutosta blogissaan näin:

"Viro ei torju ihmisiä, jotka eivät tosin ole etnisesti virolaisia, mutta haluavat auttaa Viron kehittämisessä ja elää ja tehdä töitä täällä. Olemme ylpeitä siitä, että tänne halutaan tulla, koska vain siten kehitymme. Uusia ajatuksia ei synny, jos vaihtelemme ideoita vain itsemme kaltaisten kanssa."

Korjattu 5.3. klo 9: Siim Kallas oli myös pääministeri, runsaan vuoden vuosina 2002-2003. Korjattu myös Kaja Kallaksen ikä, joka on 41 vuotta, ei 43.

Lisää aiheesta:

Viron reformipuolue yllättyi vaalivoitosta – hallitusneuvotteluista on tulossa tiukat

Oikeisto juhli Viron parlamenttivaaleissa – suurin yllättäjä oikeistopopulistinen EKRE