1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tutkimus

Tutkimus: parisuhde pysäyttää naisen – suhteen loppu miehen

Parisuhteen myötä miesten liikkuminen lisääntyy, mutta naisilla askeleiden määrä vähenee.

tutkimus
Jalkoja kuntoportailla.
Kalle Niskala / Yle

Tähän mennessä ihmisten aktiivisuutta mitanneet tutkimukset ovat kertoneet liikkumisen vähenevän iän myötä. Sen takia liikuntapedagogiikan professori Mirja Hirvensalo yllättyi Jyväskylän yliopiston askel-tutkimuksen tuloksista. (siirryt toiseen palveluun)

– Aikuisväestöllä yleensä tahti hidastuu, mutta tällä meidän tutkimusryhmällä liikunta lisääntyi, kertoo Hirvensalo.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa laskettiin yli tuhannelta 30–45-vuotiaalta heidän askeltensa määrä yhden viikon aikana vuonna 2007.

Askelten tallentamiseen käytettiin askelmittaria, sillä se antaa lahjomattoman tuloksen ihmisen aktiivisuudesta.

Selville saatiin askelten kokonaismäärä, joka jaettiin arkiaskeliin ja aerobisiin askeliin.

– Arkiaskel syntyy usein pienestäkin liikahduksesta. Tässä tutkimuksessa aerobiset askeleet tarkoittivat askelluksia, joita otettiin vähintään 60 minuutissa ja ainakin 10 minuutin ajan. Eli esimerkiksi työmatkan käveleminen tai liikuntaharrastus tuottivat aerobisia askeleita, sanoo Hirvensalo.

Neljän vuoden kuluttua tutkimukseen osallistuvien askeleet mitattiin uudelleen. Samalla selvitettiin myös muutokset tutkittavien elämäntilanteissa ja siviilisäädyssä.

Parisuhde vie naisen askeleet

Vuonna 2011 tehty seurantamittaus kertoi, että elämäntilanteiden muutokset muuttavat myös ihmisen liikkumista. Tässä miehet ja naiset eroavat toisistaan aika lailla, kertoo tutkijatohtori Kasper Salin.

– Jos löytyi uusi puoliso, niin naisilla askeleet tuppasivat vähentymään kun taas miehillä askeleet lisääntyivät puolison löytymisen myötä.

Syitä naisten askelten vähentymiseen voi vain arvailla, sanoo Salin.

– Uuden kumppanin myötä nainen voi esimerkiksi saada käyttöönsä auton, kun aiemmin on liikkunut kävellen tai käyttänyt julkista liikennettä, arvioi Salin.

Mirja Hirvensalo kertoo, että aiempien tutkimusten tuloksista tiedetään jo ennestään, että naisten askeleet vähentyvät, kun perheeseen tulee lapsia.

– Sehän voi olla naisilla myös sohvan nurkkaan käpertymistä ja rauhoittumista, että ei tarvitsekaan olla liikkeellä koko ajan, kun kumppani on löytynyt, sanoo Hirvensalo.

Parempi toimeentulo liikuttaa

Tutkimuksen keskeisin havainto aerobisten eli liikunta-askeleiden muutoksissa oli se, että ne olivat yhteydessä ihmisen sosioekonomiseen asemaan.

Etenkin paremmin toimeentulevilla liikunnan määrä lisääntyi tutkimusjakson aikana, kertoo Kasper Salin.

– Ehkä se on tietoisuutta fyysisen aktiivisuuden hyödyistä, hän arvioi.

Hyvätuloisilla liikunnan harrastaminen ei myöskään ole rahasta kiinni ja etenkin viikonloppuisin liikkumiseen voi olla enemmän aikaa.

– Tutkimuksessa liikunta-askeleet lisääntyivät hyvätuloisilla nimenomaan viikonloppuisin, sanoo Salin.

Ero pysäyttää miehen

Naiset ovat siis aktiivisia liikkujia, kunnes päätyvät parisuhteeseen. Miehillä käy juuri toisinpäin: liikunta lakkaa, kun mies eroaa.

– Toisista tutkimuksista tiedämme parisuhteen loppumisesta sen, että ero näkyy miesten terveystottumuksissa, kertoo Mirja Hirvensalo.

Miesten ravitsemustottumukset heikentyvät, alkoholin käyttö lisääntyy ja fyysinen aktiivisuus vähenee. Tämän osoitti myös Jyväskylän yliopiston askeltutkimus. Naiset sen sijaan jatkavat liikkumistaan eron jälkeen.

Lue myös:

Tuntuuko, että pyörität kodin arkea yksin? Näillä neuvoilla voit saada puolisosi havahtumaan apuun

Matleena ja Tuomo erosivat ja nukkuvat nyt samassa sängyssä vuoroviikoin – Onko sopuisa ero mahdollinen?

Lue seuraavaksi