Villisikojen määrä laskussa Suomessa – tiedottamista afrikkalaisesta sikarutosta tehostetaan

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa on parisen tuhatta villisikaa. Kanta painottaa Kaakkois-Suomeen ja itäiselle Uudellemaalle.

villisika
Villisika
VillisikaAOP

Villisikojen määrä on vähentynyt Suomessa ehkä jopa kolmanneksella viime vuoteen verrattuna. Luonnonvarakeskus Luken tuoreimman arvion mukaan villisikakannan koko oli tammikuussa 1500–2600 yksilöä.

Luke tosin huomauttaa, että kannan arviointiin liittyy epävarmuutta. Metsästyksen lisäksi kantaa on voinut verottaa rajan yli tulevien yksilöiden väheneminen. Lisäksi Luken mukaan kanta saatettiin viime vuonna arvioida yläkanttiin.

– Villisika on hyvin haluttu metsästyskohde, mutta myös Suomen vaikeammat olosuhteet vaikuttavat taustalla. Suomeen verrattuna Keski-Eurooppa tai Etelä-Ruotsi ovat kuin paratiisi villisialle. Siellä on ruokaa tarjolla ympäri vuoden, sanoo Metsästäjäinliiton Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi.

Villisikojen määriä on arvioitu muutaman vuoden ajan ja ne perustuvat pitkälti metsästäjien tekemiin arvioihin.

Runsas vuosi sitten Luonnonvarakeskus arvioi Suomen villisikakannan kooksi 3 155 yksilöä. Villisikojen määrän arvioitiin tuolloin kasvaneen runsaat 23 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Luken mukaan kanta-arvioiden luotettavuus paranee aikasarjan pidentyessä.

Valistusta afrikkalaisesta sikarutosta lisätään

Villisian tiheimpiä esiintymisalueita ovat edelleen Itä-Uusimaa ja Kaakkois-Suomi.

Villisikojen määrää halutaan säädellä metsästyksellä varsinkin afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi. Vakavaksi eläintaudiksi lukiteltua tautia ei ole toistaiseksi havaittu Suomessa. Nyt leviävä epidemia alkoi vuonna 2007 Kaukasukselta ja sieltä se on levinnyt esimerkiksi itäiseen Eurooppaan ja Baltiaan.

Tiedottamista taudin leviämisestä aiotaan tehostaa Suomessa tänä vuonna, ja esimerkiksi Ruokavirasto aikoo pystyttää infokylttejä valtateiden levähdyspaikoille ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Lisäksi Ruokaviraston uusissa Youtube-videoissa kerrotaan taudista muun muassa matkailijoille, metsästäjille ja muille luonnossa liikkujille.

Viime vuonna työnsä aloitti myös tullin kouluttama ruokakoira, jonka tehtävänä on vainuta maahan kuljetettavat lihatuotteet matkustajien tavaroiden joukosta.