Mitä tapahtui keväälle? Luvassa on tuulta, tuiskua ja surkeaa ajokeliä

Lumipyry vaikeuttaa yöllä ja aamulla liikennettä etenkin Uudenmaan maakunnassa.

sää
Autoja ajaa lumisateessa
Markku Ojala / EPA

Maaliskuussa kuuluisi – kuukauden nimen mukaisesti – maan jo pikkuhiljaa paljastua lumen alta.

Lumilapioita, luutia ja aurauskalustoa ei kuitenkaan vielä eteläisessäkään Suomessa päästä laittamaan kesäteloille.

Sääennusteen mukaan nimittäin runsaita, pöllyävänä lumena tulevia sateita liikkuu kohti Suomea.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sadealue saapuu illan aikana maan lounaisosaan. Todennäköistä onkin, että tiistaiaamuna sää on liikenteen kannalta kurja.

– Kevyt pakkaslumi tulee huonontamaan näkyvyyttä liikenteessä. Koska takana on lumisateeton jakso, niin tilanne voi huomenna aamulla olla erityisen vaarallinen, koska monet ihmiset ovat jo saattaneet tottua kevätkeleihin, sanoo Ylen meteorologi Marjo Hoikkanen.

Sademääräkartta
Yle Sää

Varoitusraja ylittyy

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli muuttuukin erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Uudenmaan maakunnassa lumipyryn vuoksi.

Lähimaakunnissa tilanne on vain vähän parempi. Ennusteen mukaan ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Ahvenanmaan maakunnissa lumisateen seurauksena.

Viikon odotetaan myös jatkuvan lumisena. Torstaina ja perjantaina maan eteläosassa huonon ajokelin todennäköisyys on 30 prosentin suuruinen lumi- tai räntäsateiden takia.

Etenkin merialueilla liikkumista hankaloittaa myös voimakas tuuli.

varoituskartta
Yle Sää

Tuulta ja tuiskua

Kun Pohjanmerellä oleva matalapaine liikkuu itään ja saapuu yöllä Pohjois-Itämerelle, on useille merialueille asetettu kovan tuulen varoitus.

Tiistaina Suomenlahdella, Saaristomerellä, Selkämeren pohjoisosassa ja Merenkurkussa kovan pohjoisen ja koillisen välisen tuulen varoitetaan puhaltavan 15 metrin sekuntinopeudella.

Pohjois-Itämerellä, Ahvenanmerellä ja Selkämeren eteläosassa tuulen nopeus voi olla hieman kovempi, eli 17 metriä sekunnissa.

Tuulet puhaltavat varoitusrajaa voimakkaammin todennäköisesti myös loppuviikosta, joskin suunnat vaihtelevat.

Perjantaina Pohjois-Itämerellä kovan etelätuulen todennäköisyys on 30 prosenttia.

Ahvenanmerellä, Selkämerellä, Merenkurkussa ja Perämeren eteläosassa kova pohjoistuuli on yhtä todennäköistä, ennustaa Ilmatieteen laitos.