Korkein oikeus pani pisteen hoivakodin työntekijöiden irtisanomisesta nousseeseen kiistaan – Eksote ei saanut valituslupaa

Eksoten on maksettava irtisanotuille työntekijöille korvauksia.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Vanha nainen hoitaa orkideaa.
Sini Salmirinne / Yle

Korkein oikeus on pannut lopullisen pisteen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ja Mikeva-kodin entisten työntekijöiden kiistelylle.

Korkein oikeus ei antanut Eksotelle valituslupaa hovioikeuden päätöksistä, jotka koskevat irtisanotuille työntekijöille maksettavia korvauksia. Eksoten on nyt siis maksettava korvaukset.

Hovioikeus määräsi vuonna 2016, että valtaosalle irtisanotuista työntekijöistä maksetaan puolen vuoden palkkaa vastaavat korvaukset.

Kiista juontaa juurensa muutaman vuoden taakse

Kiista alkoi vuonna 2014, kun Eksote otti lappeenrantalaisen hoivakodin toiminnan itselleen. Eksote ei ottanut hoivakodin työntekijöitä palvelukseensa vaan siirsi hoivakotiin omaa henkilökuntaa. Eksoten mukaan kyseessä oli ostopalvelujen lopettaminen.

Hoivakotia pitänyt yritys irtisanoi työntekijät. 18 työntekijää riitautti irtisanomisensa. Kiistely eteni Korkeimpaan oikeuteen asti.

KKO antoi yhtä työntekijää koskevan ennakkopäätöksen viime vuonna

Korkein oikeus antoi yhtä työntekijää koskevan päätöksen (siirryt toiseen palveluun) jo viime vuonna. Korkein oikeus määräsi Eksoten maksamaan työntekijälle korvauksia perusteettomasta työsuhteen päättämisestä.

Korkein oikeus totesi, että kyseessä oli liikkeen luovutus. Eksoten olisi siis pitänyt ottaa hoivakodin työntekijät palkkalistoilleen vanhoina työntekijöina.

Maanantaina 4. maaliskuuta Korkein oikeus päätti, ettei se anna Eksotelle valituslupaa 17 muun työntekijän korvauksista.

Mikeva-koti toimii nykyään nimellä Pienniemenkadun palvelukoti.