Kotkan Kantasataman jättimäiset hankkeet vaarassa kaatua – hotelliyhtiöstä ei ole tietoa: "Toivonrippeitä olemassa"

Kotkan kaupunginjohtajan Esa Sirviön mukaan vahvistusta hotelliyhtiöstä odotetaan maanantai-iltaan mennessä.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Kotkan tapahtumakeskuksen tontti Kantasatamassa
Kotkan Kantasatamaa on yritetty uudistaa kansainvälisen hankekehittäjän Cameron Sawyerin johdolla jo reilun viiden vuoden ajan.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan Kantasataman jättihankkeet saattavat sittenkin kaatua.

Vielä toissa viikolla Kantasatama-hankkeiden ohjausryhmän puheenjohtaja Jari Elomaa kertoi, että hotellioperaattori olisi löytynyt, ja että nimi julkistettaisiin helmikuun lopussa. Nyt on selvinnyt, ettei hotellin operaattorista olekaan varmuutta.

– Pari viikkoa sitten meillä oli tieto, että operaattori hotellitoiminnalle oli selvä. Nyt tilanne on se, että olemme odottaneet riittävää vakuutta sille, että operaattori sitoutuu hankkeeseen, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Sirviön mukaan kaupunki odottaa amerikkalaiselta liikemieheltä Cameron Sawyerilta vahvistusta hotellioperaattorista maanantain aikana.

– Jonkinlaisia toivonrippeitä on vielä olemassa. Itse olen epäileväinen juuri tällä hetkellä, Sirviö kommentoi maanantaina iltapäivällä.

Kotkan kaupunginvaltuutetut ovat edellyttäneet, että uusi tapahtumakeskus rakennetaan Kantasatamaan vain siinä tapauksessa, että myös hotelli rakennetaan.

Elomaan mukaan tarjokkaita hotelliyhtiöitä olisi ollut kaksi. Sawyerin esittämät sopimukset operaattoreiden kanssa eivät kuitenkaan olleet viime viikolla kahdesti kokoontuneen kaupunginhallituksen mielestä riittäviä.

– Jos saamme vakuuttavat dokumentit valtuuston kokoukseen mennessä, niin asia on hänen puoleltaan hoidettu, Jari Elomaa sanoo.

Kotkan kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantai-iltana ja käsittelee muun muassa tapahtumakeskuksen päivitettyä hankesuunnitelmaa.

Vanhalle satama-alueelle Merikeskus Vellamon viereen on suunniteltu rakennettavan kokonaisuus, johon kuuluvat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uusi kampus, kaupungin tapahtumakeskus, kehittämisyhtiö Cursorin yrityskeskus ja yksityinen hotelli.

Sopimukset allekirjoitusta vailla

Toteuttamissopimus hotellista, tapahtumakeskuksesta ja ammattikorkeakoulun kampuksesta pitäisi allekirjoittaa tiistaina.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on antanut kaupungille vain huomiseen asti aikaa. Jos osapuolten välistä toteuttamissopimusta ei allekirjoiteta, Xamk aikoo edetä uuden kampuksensa kanssa yksin.

Jos hotellioperaattoria ei löydy, Kotka aikoo ryhtyä selvittämään perusteita, joilla se voi purkaa Sawyerin kanssa tekemänsä maankäyttö- ja vuokrasopimukset myös vuosia vireillä olleen outlet-ostoskeskuksen osalta.

– Tämä ratkeaa nyt tässä tapahtumakeskuksen toteuttamissopimuksen yhteydessä. Mikäli hotellioperaattoria ei Cameron Sawyerin kautta saada, joudumme pohtimaan, miten yhteistyö jatkuu, Sirviö sanoo.

Aikeista purkaa sopimukset kertoi ensin Karhulalainen (siirryt toiseen palveluun). Kotkalla on Sawyerin yhtiön Kotkan Kantasataman kehitys Oy:n kanssa maankäyttö- ja vuokrasopimukset tontista Kantasatamassa.