Saamelaiskäräjävaaleissa ei enää vaalipäivän äänestystä – Äänestäjä huolissaan: ”En luota postiin tippaakaan ja missä lie se lähin posti?”

Ensi syksyn vaaleissa ei äänestetä enää varsinaisena vaalipäivänä.

Saamelaiskäräjät
Issát Heandarat Näkkäläjärvi, Anár, Sámediggi, Saamelaiskäräjät
Iisko Henrik Näkkäläjärvi haluaisi äänestää saamelaiskäräjävaaleissa varsinaisena vaalipäivänä.Anneli Lappalainen / Yle

Seuraavat saamelaiskäräjävaalit järjestetään ajalla 2.9.–30.9.2019. Vaalien äänestystapa poikkeaa jonkin verran edellisistä vaaleista, sillä saamelaiskäräjien vaalilautakunta on päättänyt, että tulevissa saamelaiskäräjävaaleissa ei järjestetä vaalipäivän äänestystä, vaan äänestys tapahtuu pääasiassa postiäänestyksen kautta. Äänestää voi myös palauttamalla vaaliasiakirjat henkilökohtaisesti vaalilautakunnan toimistoon tai muihin toimipisteisiin ajalla 16.9.-27.9.2019.

– Vaalipäivän äänestysprosentti on jäänyt saamelaiskäräjävaaleissa hyvin pieneksi. Laskujeni mukaan se on ollut 5,5 prosentin luokkaa ja juuri sen takia päätimme ettemme järjestä vaalipäivän äänestystä, sanoo vaalilautakunnan puheenjohtaja Janne Näkkäläjärvi.

Vaalilautakunta päätti asiasta yksimielisesti.

– Toivomme, että päätös vaikuttaa positiivisesti postiäänestykseen, toteaa Näkkäläjärvi.

Janne Näkkäläjärvi
Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja Janne Näkkäläjärvi toivoo vilkasta postiäänestystä.Vesa Toppari / Yle

Vaalipäivä ei ole saanut äänestäjiä liikkeelle

Saamelaiskäräjävaaleissa on äänestetty postiäänestyksen lisäksi varsinaisena vaalipäivänä vuodesta 2003 lähtien. Joka neljäs vuosi järjestettävissä vaaleissa on vaalipäivänä voinut äänestää saamelaisten kotiseutualueella Enontekiön Hetassa, Inarin kunnassa Inarin kirkonkylällä, Utsjoen kunnassa Utsjoen kirkonkylällä sekä Sodankylän Vuotsossa.

Vaalipäivän äänestysmahdollisuuus ei kuitenkaan ole saanut suurta joukkoa äänestäjiä liikkeelle. Vajaasta 6 000 äänioikeutetusta vaalipäivänä on käynyt äänestämässä vain pari sataa henkilöä. Esimerkiksi vuoden 2011 vaaleissa äänestyspäivänä äänestäjiä oli Utsjoella 37, Inarissa 59, Hetassa 17 ja Vuotsossa 14. Vuoden 2007 saamelaiskäräjävaaleissa vaalipäivän äänestysmahdollisuutta käytti yhteensä 42 äänioikeutettua.

Vaikka vaalipäivä ei olekaan houkutellut suuria ihmisjoukkoja ääniuurnille, niin löytyy sille kannattajia. Inarilainen Iisko Henrik Näkkäläjärvi haluaa mieluiten äänestää varsinaisena vaalipäivänä ja hän pitääkin vaalilautakunnan päätöstä huonona.

– Mielestäni pitäisi kyllä päästä äänestämään varsinaisena vaalipäivänä. En luota postiin tippaakaan. Ja missä se lähin postikaan on, kysyy Näkkäläjärvi.

Näkkäläjärvi viittaa vuoden 2015 saamelaiskäräjävaaleissa tapahtuneeseen sekaannukseen postiäänestyksessä. Tuolloin postin tietojärjestelmä ilmoitti useiden äänestysasiakirjojen seisovan Helsingin postikeskuksessa jumissa samaan aikaan kun vaalien äänestysaika umpeutui. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että äänestysasiakirjat olivat tulleet ajoissa perille, mutta postin järjestelmään tiedot eivät olleet päivittyneet.

”Tavallinen kirje tulee kotiin, mutta kirjattu kirje täytyy hakea postista”

Saamelaiskäräjien postiäänestystä on moitittu viime vaalien yhteydessä myös sen vuoksi, että postin toimipisteitä on vähän harvaan asutulla saamelaisten kotiseutualueella.

Katri Jefremoff
Nellimiläisen Katri Jerfremoffin täytyy hakea vaaliasiakirjat 42 kilometrin päästä Ivalosta.Kirsti Länsman / Yle

Nellimiläinen Katri Jefremoff asuu vajaan 50 kilometrin päässä postin palvelupisteestä. Häneltä saamelaiskäräjävaaleissa äänestäminen vaatii jo jonkin verran aktiivisuutta. Jefremoffin täytyy ensin matkustaa vajaan tunnin matkan päähän lvaloon lähimpään postiin hakeakseen vaaliasiakirjat, jonka jälkeen hän voi vasta äänestää. Jos hän ei samalla reissulla tiedä ketä äänestää, niin sama matka täytyy tehdä vielä toisen kerran, sillä äänestysasiakirjat toimitetaan postin kautta vaalilautakunnalle.

– Onhan se työlästä. Ensin tulee kotiin ilmoitus vaaliasiakirjoista, jonka jälkeen täytyy hakea ne Ivalosta asti. Eikä siellä niin usein tule käytyä, kertoo Jefremoff.

Saamelaiskäräjävaaleissa vaaliasiakirjat lähetetään äänioikeutetuille kirjattuna lähetyksenä. (siirryt toiseen palveluun)Lähetys luovutetaan kuittausta vastaan vastaanottajalle tai vastaanottajan valtuuttamalle henkilölle. Äänestys tapahtuu palauttamalla vaaliasiakirjat vaalilautakunnalle kirjattuna lähetyksenä siten, että ne ovat vaalilautakunnalla viimeistään 30.9.2019 ennen klo 18. Vaaliasiakirjat voi myös palauttaa henkilökohtaisesti vaalilautakunnan toimistoon tai muihin toimipisteisiin 16.9.–27.9.2019 välisenä aikana.

Saamelaiskäräjälain mukaan saamelaisten kotiseutualueella on myös mahdollisuus järjestää äänestys hoitolaitoksissa tai kotona hoidettaville henkilöille, mikäli siihen on tarvetta.

Katri Jefremoff punnitsee omia äänestysmahdollisuuksiaan ensi syksyn vaaleissa. Jefremoff ei usko että, hänellä on syksyllä tarvetta kotiäänestykselle.

– Jos olen edelleen näin hyvässä kunnossa, niin kyllähän minä Ivalossa käyn äänestämässä, naurahtaa Jefremoff.

Jienaidlohkan
Pirita Näkkäläjärvi / Yle

”Vaalitoimitsijat voisivat kulkea kirjastoauton mukana”

Saamelaiskäräjälain uudistamistyön yhteydessä aiempina vuosina on väläytelty postiäänestyksen ja vaalipäivän äänetysten lisäksi myös muita tapoja. Vuonna 2014 ehdoteltiin kuntavaalien tapaan äänestysauton käyttöä, jolloin äänestysauto olisi voinut kulkea saamelaisten kotiseutualueella kylissä. Lakiuudistustyön kariutuessa myös äänestystavan muuttaminen on jäänyt.

Utsjokelainen Maria-Sofia Aikio näkee, että nykytilanteessa voi toki pohtia erilaisia äänestystapoja, mutta lopulta täytyy kuitenkin tyytyä voimassa olevan saamelaiskäräjälain suomiin mahdollisuuksiin.

– Suomi ei ole ollut vielä valmis sähköiseen äänestämiseen toisin kuin esimerkiksi naapurimaa Viro. Yksi vaihtoehto voisi olla kirjastoauto. Vaalitoimitsijathan voisivat kulkea sen mukana, ehdottaa Aikio.

5.3.2019 klo 10:05 otsikkoa korjattu. Otsikoa "Saamelaiskäräjävaaleissa äänestys yksinomaan postin kautta" korjattu muotoon "Saamelaiskäräjävaaleissa ei enää vaalipäivän äänestystä" Tekstiin ensimmäiseen kappaleeseen lisätty myös tieto siitä, että äänestää voi myös palauttamalla vaaliasiakirjat henkilökohtaisesti vaalilautakunnan toimistoon tai muihin toimipisteisiin ajalla 16.9.–27.9.2019.

5.3.2019 klo 14:05 Janne Näkkäläjärven sitaattia korjattu. Aiemmin kerroimme virheellisesti, että Näkkäläjärvi sanoo, ettei järjestetä kuin kuin postiäänestys. Todellisuudessa Näkkäläjärvi sanoo, että päätettiin ettei järjestetä vaalipäivän äänestystä.