Matti Nykäsen muistomerkkihanke Jyväskylässä etenee: työryhmä aloittaa tekijän ja sijainnin etsimisen

Muistomerkkihankkeen arvioitu kustannus on noin 100 000 euroa.

Matti Nykänen
Hautakynttilöitä ja valokuva nuoresta Matti Nykäsestä mäkihyppyvehkeet päällä.
Markku Ulander / Lehtikuva

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti, että kaupunki käynnistää Matti Nykäsen muistomerkin valmistelun. Kaupunginhallitus nimesi (siirryt toiseen palveluun) työryhmän, jonka tehtävä on valmistella muistomerkkihanke. Kaupunki suunnittelee mäkihyppääjän mittavaa urheilu-uraa kunnioittavaa muistomerkkiä, joka voisi olla esimerkiksi patsas.

Työryhmässä ovat Jyväskylän Taidemuseon amanuenssi Jaana Oikari, liikuntapalveluiden suunnittelupäällikkö Anna-Leena Sahindal, kaupunkirakenteen maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, Art Impactin taidekonsulli Kirsi Pitkänen sekä kansliapäällikkö Heli Leinonkoski. Työryhmän puheenjohtaja toimii kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela.

– Hyvin innostunein fiiliksin olen tässä mukana. On hienoa, että kaupunki panostaa julkiseen taideteokseen. Tämä on mielenkiintoinen projekti ja uskon, että päädymme hyvään lopputulokseen, kertoo amanuenssi Jaana Oikari.

– Toivottavasti voimme jotenkin ottaa myös kansan mielipiteitä huomioon. Lisäksi toivon, että saisimme sellaisen teoksen, joka herättäisi ihastusta ja kysymyksiä, Oikari jatkaa.

Huomenna tiistaina työryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa.

Työryhmän tehtävänä on muun muassa valita muistomerkin paikka ja kokonaisbudjetti sekä valita taiteilijat, joilta pyydetään luonnokset muistomerkiksi. Lopulta työryhmä ehdottaa toteutettavaa muistomerkkiä ja sen sijaintipaikkaa.

Muistomerkin toteuttamista päättää kaupunginvaltuusto loppuvuodesta 2019. Hankkeen arvioitu kustannus on noin 100 000 euroa, ja kaupunki hakee siihen opetus- jakulttuuriministeriön avustusta.

Helmikuun alussa menehtyneellä Nykäsellä on synnyinkaupungissaan oma nimikkomäki Laajavuoressa. Se on saamassa pysyvän valaistuksen todennäköisesti ensi syksynä.

Nykäselle esitettiin jo viime vuonna patsasta Jyväskylään, mutta hanke ei tuolloin toteutunut.

Kysyimme jyväskyläläisiltä Palokassa, mihin he Nykäsen muistomerkin laittaisivat. Kaikki olivat samaa mieltä, että sen luonnollinen paikka on Laajavuori, missä mäkihyppääjä harjoitteli paljon.

Galluppiin vastanneet olivat sitä mieltä, että sopivin vaihtoehto olisi jonkilainen Nykästä muistuttava patsas: esimerkiksi näköispatsas esimerkiksi hyppytilanteesta tai hienosti valaistu mäkikotka.