1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. potilastietojärjestelmät

Julkisen terveydenhuollon Lifecare-tietojärjestelmä toimii nyt Kanta-Hämeessä

Lifecare mahdollistaa lääkärien ja hoitajien aiempaa paremman keskittymisen hoitotyöhön järjestelmäkirjausten sijasta.

Potilaiden aiemmat Efficassa olleet tiedot ovat siirtyneet dataksi Lifecareen Kanta-Hämeessä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Julkinen terveydenhuolto on siirtynyt Kanta-Hämeessä uuteen tietoaikaan. Järjestelmämuutos uuden sukupolven Efficaan eli Lifecareen sujui arvosanalla 9- kiitettävästi, kertoo sairaanhoitopiirin tietohallintojohtaja Ari-Pekka Paananen.

Lifecare-järjestelmä on myös valmis alusta sote- ja maakuntauudistuksen toteutukselle. Lifecare on nyt täydessä käytössä Kanta-Hämeen terveyskeskuksissa ja sairaaloissa maanantaista alkaen.

– Se on ammattilaisille nopeampi käyttää ja tilannekuvan luominen on siinä suoraviivaisempaa kuin edellisessä tietojärjestelmässä, kertoo tietohallintojohtaja Ari-Pekka Paananen.

Terveydenhuollon työntekijälle Lifecare mahdollistaa aiempaa enemmän työskentelyn saman järjestelmän sisässä eikä hänen tarvitse enää pomppia järjestelmästä toiseen. Tämä tarjoaa tilaisuuden saada enemmän aikaa todelliseen potilastyöhön.

Tekoälyä järjestelmässä ei vielä ole, mutta aikanaan sellainen on tarvittaessa yhdistettävissä, kertoo Paananen.

Miljoonia maksaa ja tehokkuus kasvaa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja terveyskeskusten Lifecare maksaa vuosittain käyttökuluina muutaman miljoonan, sen mukaan mitä siihen halutaan kytkeä. Kymmenessä vuodessa kuluja on jo kymmeniä miljoonia euroja.

Tietojärjestelmät hankitaan ratkaisuna laajaan käyttöön julkisessa terveydenhuollossa pitkiksi ajoiksi. Järjestelmän merkitys ja tuottavuus on kuitenkin siinä, että se tehostaa hoitotyötä ja antaa paremman ja tarkemman hoidon laadun asiakkaille.

Lifecare on järjestelmänä suoraan valmis alustajärjestelmä tulevan maakuntauudistukseen ja sote-reformin käyttöön Kanta-Hämeessä.

Lifecare toimii nyt myös Päijät-Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa julkisessa terveydenhuollossa.

– Kyllä tällainen kotikutoinen järjestelmä on niin hyvin hintansa arvoinen, että ei voisi edes ajatella paluuta kynän ja paperin aikaan, vakuuttaa tietohallintojohtaja Paananen.

Mahdollinen yhteys yksityisiin palvelutuottajiin

Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa järjestelmän käyttöönotto kesti sunnuntaina muutaman tunnin aiottua pitempään, mutta keskussairaalassa operaatioita oli tietoisesti vähennetty eikä asiasta hoitotyölle ollut juuri haittaa.

Terveydenhuollon ulkoistusten myötä Lifecare voisi toimia myös yksityisillä palveluntuottajilla, silloin kun maakunta, sairaanhoitopiiri tai kunta on ulkoistanut palveluja yksityisille.

Silti yksityisillä palveluntuottajilla, kuten Mehiläisellä, Terveystalolla tai Pihlajalinnalla, on omat valtakunnalliset tietojärjestelmänsä. Ne eivät ole julkisten kanssa yhteydessä eivätkä suoraan yhteensopivia.

Kanta-Hämeessä tuhansia käyttäjiä

Kanta-Hämeessä uutta kuntien ja erikoissairaanhoidon tietojärjestelmää käyttää viitisen tuhatta terveydenhuollon työntekijää. Järjestelmä tuli yhtä aikaa käyttöön terveyskeskuksiin ja erikoissairaanhoitoon.

Yksinomaan sairaanhoitopiirillä keskussairaalassa Hämeenlinnassa ja Ryks-yksikössä Riihimäellä on yhteensä noin 2 500 käyttäjää.

Kanta-Hämeen Lifecare-järjestelmässä on asiakastietoja maakunnan kaikista asiakkaista eli lähes 170 000 ihmisestä potilastietoineen, hoitokäytäntöineen ja resepteineen.

Lifecaren alkutaipaleen ongelmista on nyt päästy eroon. Kanta-Hämeessä ei ole tullut esille sellaisia ongelmia, mistä Yle on kertonut Päijät-Hämeessä ja Helsingin julkisessa hammashuollossa.