1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomalaiset

Vastaavalta päätoimittajalta: Kysyimme, mikä teille on tärkeää, jotta osaisimme tehdä työmme paremmin

Kansalta pitää kysyä, sillä kansa tietää, mutta kansa myös yllättää. Yleisradio kysyi suomalaisilta, mitä he pelkäävät ja mistä he haaveilevat.

suomalaiset
Jouko Jokinen
Päätoimittaja Jouko Jokisen mukaan sananvapautta voi kaventaa jo nyt se, etteivät asiantuntijat uskaltaudu haastateltaviksi kaikista aihepiireistä esimerkiksi studiokeskusteluihin. Jyrki Valkama / Yle

Yle selvitti loppuvuodesta suurella kyselyllä, mitä suomalaiset pelkäävät ja mistä he haaveilevat. Tuskin kukaan yllättyi, että kyselyn perusteella ihmisille kaikkein tärkeintä on oma ja läheisten terveys.

Poliittinen päättäjä on siis oikeassa, kun se puurtaa – jo toista vuosikymmentä – sosiaali- ja terveydenhoidon uudistamisen parissa. Ja puurtaminen jatkuu myös seuraavalla eduskuntakaudella. Toivottavasti kaikkien terveys kestää.

Kyselyn perusteella myös Ylessä reagoitiin. Perustimme poikkitoimituksellisen ryhmän – “mikrotoimituksen” – joka keskittyy terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Emme tee kyselyitä muutenkaan “mukava tietää” -periaatteella, vaan haluamme kyselyjen muuttavan toimintaamme ja näkyvän sisällöissämme.

Kiinnostavaa on, että suomalaiset luottavat edelleen erittäin vahvasti demokratiaan, vaikka erilaisia huutelupalstoja selaillessa saa aivan toisen kuvan. Menemme eri suuntaan kuin Yhdysvallat, jossa usko perinteiseen demokratiaan on koetuksella.

Maahanmuutto ei kovin paljon huoleta, vaikka siitä paljon puhutaan. Yksinäisyyskään ei kyselyn mukaan ole niin suuri ongelma kuin median perusteella voisi kuvitella.

Ilmastonmuutos mietityttää läpi ikäluokkien, mutta nuorten keskuudessa se on selkeä kärkihuoli. Erityisesti nuoria naisia ilmastonmuutos askarruttaa todella paljon.

Henkilökohtaisesti yllätyin eniten nuorten miesten positiivisesta elämänasenteesta.

Nuoret miehet kuvataan mediassa turhan usein syrjäytymisvaarassa oleviksi pipopäiksi, jotka päihteitten käytön lomassa pelaavat hämärän huoneen yksinäisyydessä tietokonepelejä. Yhteiskunnalliset kysymykset eivät heitä voisi vähempää kiinnostaa.

Haluamme kyselyjen muuttavan toimintaamme ja näkyvän sisällöissämme.

Kyselyn perusteella nuoret miehet suhtautuvat elämäänsä erittäin positiivisesti. Heidän luottamuksensa esimerkiksi demokratiaan ja äänestämisen merkitykseen ovat korkeammalla kuin muilla ryhmillä. Miten tuo myönteinen asenne saadaan muutettua äänestysinnoksi?

Kyynikko sanoo, että kyllä Siperia opettaa, ja elämä nuoret miehet vielä masentaa. Minä väitän, että kasvamassa saattaa olla aivan uusi miessukupolvi.

Kansa tietää, mutta kansan kanssa saa olla myös eri mieltä. Vastaajilta kysyttiin, mitkä ryhmät ovat liikaa esillä julkisuudessa ja mitkä liian vähän. Kansa sanoi, että poliitikot näkyvät liikaa. Asiantuntijoiden pitäisi näkyä enemmän.

Ymmärrettävä tulos, mutta arvostetaanko asiantuntijoita liikaa. Maailmassa on valtavasti perusteltuja mielipiteitä, mutta onko meillä tarpeeksi tehokasta toimeenpanokykyä. Asiantuntijahan vastaa yleensä vain ajatuksista, ei toteutuksesta.

Pitäisikö hyvää politiikkaa arvostaa paljon enemmän? Siis sellaisia päätöksentekijöitä, jota pystyvät asiantuntijoiden kuulemisen jälkeen rakentamaan hyväksyttävät kompromissit ja varmistamaan käytännön toteutuksen. Se on paljon vaativampaa kuin viisaitten mielipiteitten viljely.

Käytämme suomalaisten pelot ja haaveet -kyselytutkimusta lähiviikkoina paljon työssämme. Kevään vaalijournalismiin saamme kyselystä runsaasti sisältöä. Tulemme toistamaan kyselyn vuosittain, jotta saamme aikasarjan, ja Ylen tuntuma suomalaisten pulssilla pysyisi mahdollisimman herkkänä.

Jouko Jokinen
Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja

Lue seuraavaksi