Hyppää sisältöön

Uusi massiivinen tietovuoto ”Troikan pesula” paljastaa: myös Suomen Nordeaan tullut satoja miljoonia epäilyttävistä lähteistä

Vuodetuista asiakirjoista selviää, että rahaliikenteessä on ollut merkkejä rahanpesuun viittaavista riskitekijöistä.

Suuri tietovuoto paljastaa, kuinka joukko venäläisiä liikemiehiä liikutteli miljardeja euroja epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa pöytälaatikkoyhtiöiden kautta. Rahoista ainakin 700 miljoonaa euroa päätyi Nordean asiakkaiden pankkitileille. Kuva: Riikka Kurki / Yle Kuva: Riikka Kurki / Yle

Uusi tietovuoto paljastaa salatun pöytälaatikkoyhtiöiden verkoston, jonka läpi on virrannut satoja miljardeja euroja. Rahojen alkuperään liittyy useita epäselvyyksiä. Järjestelmän on luonut joukko venäläisiä liikemiehiä.

Ainakin osan tilisiirroista voi päätellä liittyvän rikoksilla hankitun omaisuuden piilottamiseen eli rahanpesuun. Osa rahaa liikutelleista liikemiehistä kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

  • Troikan rahanpesulaksi nimetty vuoto sisältää tietoja satojen miljardien eurojen tilisiirroista.
  • Tilisiirtojen lisäksi vuodossa on muun muassa yritysten asiakirjoja sekä sähköposteja. Aineisto on vuosilta 2005–2017.
  • Vuodon keskeinen aineisto koskee tilisiirtoja, jotka on tehty liettualaisista Ūkio Bankasista ja Snoras-pankista. Viranomaiset ovat sulkeneet molemmat pankit.
  • Aineisto luovutettiin kansainväliselle toimittajajärjestö OCCRP:lle ja liettualaiselle verkkouutissivusto 15min.lt:lle.
  • Ylen MOT on Suomessa ainoa media, jolla on pääsy aineistoon.

Asiantuntija MOT:lle: Hälytyskellojen olisi pitänyt soida

Pankkikonserni Nordean tileille vuodon paljastamasta rahaliikenteestä on päätynyt noin 700 miljoonaa euroa, suomalaisille Nordea-tileille noin 200 miljoonaa. Katso MOT:n juttu tästä.

Nordean asiakkaana on myös ollut satoja pöytälaatikkoyhtiöitä, joiden todellisia omistajia on lähes mahdoton selvittää.

Lain mukaan pankin on tunnettava asiakkaansa sekä selvitettävä epäilyttävien rahojen alkuperä. Riskitekijöinä voidaan pitää esimerkiksi tilannetta, jossa yritystä ilmiselvästi johtaa bulvaani eli haamujohtaja, kuten maailmalla hyvin tunnettu ”filippiiniläinen kotirouva” .

MOT näytti rahanpesun asiantuntijalle aineistoa. Pirjo Jukarainen on tutkija Poliisiammattikorkeakoulussa sekä dosentti Tampereen yliopistossa. Hän on ollut laatimassa myös Poliisiammattikorkeakoulun tekemää rahanpesun riskiarviointiraporttia.

– Oho, aika hurjaa. Varmasti tässä on ollut useita sellaisia kohtia, jolloin olisi pitänyt hälytyskellojen soida, Jukarainen sanoo.

Lain mukaan pankin pitää tuntea asiakkaansa, ymmärtää hänen toimintansa taustat sekä seurata toimintaa jatkuvasti.

– Ilmiselvästi tässä on epäonnistuttu. Riskiasiakkaiden kanssa ei pitäisi edes tehdä liiketoimia. Jos esimerkiksi ei kyetä varmuudella selvittämään tosiasiallisia edunsaajia, jotka ovat monimutkaisten yritysrakenteiden takana, sitten pitäisi lopettaa liiketoimet, Pirjo Jukarainen sanoo.

Aineiston perusteella Nordealla on ollut asiakkaita, joiden toimintaan liittyy piirteitä, jotka tyypillisesti liittyvät rahanpesuun.

Nordean asiakkaana on ollut esimerkiksi yhtiöitä, joissa on haamujohtajia, epäilyttäviä tilisiirtoja ja joilla ei ole ollut mitään varsinaista toimintaa. Haamujohtajalla tarkoitetaan henkilöä, jonka nimeä käytetään yhtiön perustamiseen, kun sen todelliset omistajat haluavat pysyä tuntemattomina.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull vastaa Nordeaa koskeviin rahanpesuepäilyihin maanantain A-studiossa.

Venäläisoligarkki rahoitti prinssin lempiharrastusta

Massiivista tietovuotoa on ollut MOT:n lisäksi tutkimassa 20 muuta tiedotusvälinettä. Troikan pesulan pääarkkitehdiksi paljastunut hyvämaineinen venäläisoligarkki Ruben Vardanian on muun muassa tukenut Englannin prinssi Charlesin projektia.

Vuotoa tutkineen brittilehti Guardianin mukaan Charlesin hyväntekeväisyysjärjestö sai vuosina 2009–2011 lähes 200 000 euroa Brittiläisten Neitsytsaarien veroparatiisiin rekisteröidystä yhtiöstä.

Rahoja on käytetty 1750-luvulla rakennetun maalaiskartanon eli niin sanotun Dumfries Housen restaurointiin Skotlannissa. Prinssi Charles on tunnettu rakkaudestaan vanhaan arkkitehtuuriin.

Prinssi Charlesin edustaja kertoi Guardianille, ettei prinssi tiennyt rahojen tarkasta alkuperästä.

Putinin lähipiiriläinen tienasi omituisilla osakekaupoilla

Yksi salaisen verkoston kautta hyötyneistä on Venäjän presidentin Vladimir Putinin lapsuudenystävä ja muusikko Sergei Roldugin.

Vuodosta löytyvien asiakirjojen mukaan pöytälaatikkoyhtiöistä siirrettiin yli 60 miljoonaa euroa Rolduginille. Jo vuonna 2016 toisessa suuressa tietovuodossa eli Panaman papereissa saatiin tietoja Rolduginin salatusta omaisuudesta.

Sergei Roldugin ei vastannut toimittajaverkosto OCCRP:n (Organized Crime and Corruption Reporting Project) haastattelupyyntöihin.

Kuva: Ghadi Boustani / Yle

Nordealta satojen miljoonien lainat pesula-arkkitehdille

Liikemies Ruben Vardanian johti pitkään venäläistä investointipankki Troika Dialogia, jonka osakas hän myös oli. Merkittävä osa pöytälaatikkoyhtiöistä, joista vuodetuissa aineistossa on tietoja, on Troika Dialogin asiakkailleen perustamia.

Vardanian myöntää, että hänen johtamansa pankki ei kysellyt asiakkaittensa rahojen alkuperää.

– En ole enkeli. Venäjällä joko teet vallankumousta, lähdet maasta tai teet yhteistyötä. Minä teen yhteistyötä, Vardanian sanoi kansainvälisen toimittajaverkoston OCCRP:n haastattelussa.

Troika Dialog -investointipankkinsa Sperbankille myyneellä Vardanianilla on vankka kytkös Nordeaan: pankki on ollut hänen kiinteistöbisneksensä merkittävä rahoittaja.

Pohjoismaiden suurin pankki on myöntänyt Vardanianin veroparatiisiyhtiöille lainoja vähintään 475 miljoonaa dollaria eli noin 420 miljoonaa euroa. Tieto lainoista käy ilmi Paratiisin paperit -vuodosta.

Pankkisalaisuuden vuoksi Nordea ei voi kommentoida tietoja mahdollisista asiakkaistaan. Nordea ei antanut MOT:lle haastattelua.

Aiheesta lisää maanantain A-studiossa TV 1:ssä klo 21. Haastateltavana on Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull.

Lue myös:

Rahanpesuepäilyt sysäsivät Nordean osakkeen alamäkeen – Pääjohtaja Casper von Koskull vastaa MOTin paljastuksiin A-studiossa

Näin rahanpesu muuttaa mustan valkoiseksi – Rikoksilla hankittuja varoja siirretään yhtiöstä, pankista ja maasta toiseen