Grooming-tapauksia on tutkinnassa myös pohjalaismaakunnissa – Pohjanmaan poliisi saa kaksi uutta nettipoliisia

Hallitus esittää lisätalousarviossaan Suomen kaikille poliisilaitoksille kahta uutta nettipoliisia. Uusien poliisivirkojen on tarkoitus torjua Internetin kautta tapahtuvaa seksuaalirikollisuutta.

nettipoliisi
Mies ja tyttö istuvat sohvalla.
Tiina Jutila / Yle

Hallitus esittää lisätalousarviossaan poliisille 1,6 miljoonaa euroa seksuaalirikosten torjuntaan ja ennalta estävän työn vahvistamiseen internetissä.

Määrärahalla on mahdollisuus palkata kaksi uutta nettipoliisia maan jokaiselle poliisilaitokselle.

Tarkoitus on puuttua ja ehkäistä Internetissä lapsia ja nuoria seksuaalisiin tekoihin houkuttelevaan grooming-ilmiöön.

– Poliisi ei sinänsä tunnista tällaista sanaa rikoksena, vaan tutkinnassa on käytössä joku toinen rikosnimike. Se voi olla esimerkiksi lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tai joku muu seksuaalirikosnimike. Grooming on yleiskäsite tällaisesta toiminnasta, sanoo Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Mikael Appel.

Pohjanmaan poliisilaitoksella ilmiö on tuttu.

– Tälläkin hetkellä meillä on grooming-ilmiöön liittyviä tutkintoja. Niitä tulee joka vuosi, mutta ilmiönä se ei ehkä ole niin laaja kun muualla Suomessa on ollut, Appel sanoo.

Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mikael Appel
Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mikael AppelTuomo Rintamaa/Yle

Neljä nettipoliisia tällä hetkellä oman toimen ohella

Pohjanmaan poliisilaitoksen neljä nettipoliisia työskentelevät Kokkolassa, Lapualla, Seinäjoella ja Vaasassa.

– Nämä henkilöt tekevät nettipoliisin työtä oman toimen ohella eli he ovat normaalisti joko kenttäpoliiseja tai tutkinnassa. Eivät siis tee tätä päätyönään, Appel selvittää.

Kahden uuden lisäpoliisin sijoituspaikkaa ei vielä tiedetä. Appelin vastaus kysymykseen, onko Pohjanmaan poliisilla tarpeeksi resursseja seurata verkkorikollisuutta, on kaksijakoinen.

– Tähän voi melkein sanoa kyllä ja ei. Aina tietenkin otamme lisäresursseja vastaan jos saamme, mutta tähän asti on aika hyvin pärjätty ja mitään suurempia ongelmia meillä ei ole ollut.

Appelin mukaan verkkorikollisuuden torjunnan työkalut ovat tällä hetkellä poliisilla kunnossa.

– Tietenkin pitää aina seurata tilannetta mitä netissä tapahtuu, koska nettimaailma muuttuu joka päivä ja joka tunti. Meidän pitää vastata siihen, mitä siellä tapahtuu ja osata torjua sitä ennalta.