Saksalaiskaupunki takavarikoi mopsin velkojen vuoksi ja kaupitteli sen netissä – nyt ostaja haluaa rahansa kaupungilta takaisin

Edda-mopsin tapaus on herättänyt raivoa. Paikallisen ministerin mukaan koira voidaan ulosmitata, mutta yleensä lemmikkejä ei viedä.

takavarikko
Edda-koiran ja sen omistajien kohtalo on aiheuttanut kiukkua.
Edda-koiran ja sen omistajien kohtalo on aiheuttanut kiukkua.Mikko Schuemmelfeder / AFP

Taistelu Edda-koirasta alkoi viime vuoden puolella, kun länsisaksalainen Ahlenin kaupunki päätti takavarikoida sen.

Eddan omistajilla oli kaupungille velkoja, muun muassa maksamattomia koiraveroja. Koska Edda on täysverinen mopsi, kaupunki laski sillä olevan jälleenmyyntiarvoa, eikä kaupungin mukaan perheellä ollut oikein muutakaan arvokasta takavarikoitavaa.

Kaupungin työntekijä laittoi Eddan joulukuussa myyntiin verkkosivusto eBayhin yksityisen tilin kautta. Rahat oli tarkoitettu kaupungille.

Edda laitettiin myyntiin 750 eurolla. Sen osti poliisi Michaela Jordan.

Ilmoituksessa koiraa kuvattiin terveeksi, madotetuksi ja rokotetuksi.

Viikkoa myöhemmin Jordan huomasi, että Eddalla on silmätulehdus. Eläin tarvitsi lopulta useita operaatioita, jotka tulivat maksamaan Jordanille hänen mukaansa 1 800 euroa.

Jordan syyttää nyt kaupunkia petoksesta. Hän kertoi paikalliselle Ahlener Tageblattille vaativansa kaupungilta eläinlääkärikustannuksia (siirryt toiseen palveluun) ja kauppahintaa takaisin.

Osavaltion ministeri joutui kommentoimaan

Tapaus herätti sosiaalisessa mediassa raivoa. Ihmisiä suututti paitsi koiran takavarikoiminen, myös sen myyminen netissä.

Viikonloppuna Nordrhein-Westfalenin osavaltion sisäministeri kommentoi, että vaikka eläimiä voidaan takavarikoida maksamattomien velkojen vuoksi, lemmikkien kohdalla tehdään yleensä poikkeus.

Hän huomautti myös, että velkojen vuoksi takavarikoitu omaisuus pitäisi laittaa julkiseen huutokauppaan eikä myydä yksityisen tilin kautta.

Ahlenin kaupunki on ilmoittanut olevansa valmis perumaan kaupan.

Lähteet: AFP, AP