Kemiläisiä tunnustuksia jaettiin kaupungin 150-vuotisjuhlavuonna

Pro Kemi -tunnustus on kaupungin 150-vuotisjuhlavuonna myönnetty neljälle henkilölle, yhdelle bändille ja yhdelle tiedotusvälineelle. 

Kemi
Kemi jakoi Pro-Kemi palkintoja.
Tunnustukset jaettiin valtuuston kokouksessa maanantai-iltana.Risto Koskinen / Yle

Pro Kemi -tunnustuksen saaneet henkilöt ovat pitkäaikainen poliitikko Mikko Ekorre, järjestöaktiivi Anja Holpainen, vapaaehtoistyölle omistautunut Sirkka Lind ja nyrkkeilyurallaan ansioitunut Reima Virtanen.

Lisäksi tunnustus myönnettiin Sonata Arctica -yhtyeelle ja Yle Kemin toimitukselle.

Palkinnot jaettiin maanantai-iltana Kemin kaupunginvaltuuston juhlakokouksessa.

Kemiläiset pääsivät alkuvuonna ehdottamaan Pro Kemi -tunnustukselle ansioituneita saajia.

Ehdotusten joukosta valinnat teki kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Teija Jestilän luotsaama juhlatoimikunta.

Tunnustuksia on jaettu aikaisemmin kahdesti, kaupungin 140- ja 145-vuotisjuhlien kunniaksi vuosina 2009 ja 2014.

Tuolloin palkinnon ovat saaneet Leea Tiihonen-Pellegrino, Antti Palo, Maija Rask, Jari Vilén, Jouko ja Ulla Uusitalo, Esko Finström, Risto Mononen, Ossi ja Elsi Liiten sekä Kemiläisten Praati.

Monen alan tekijöitä muistettiin

Mikko Ekorre on pitkäaikainen Kemin kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja. Hän toimi kansanedustajuutensa aikana useissa valiokunnissa.

Anja Holpainen työskenteli pitkään Kemin kaupungin eri tehtävissä. Työuran jälkeen hän on toiminut edelleen erittäin aktiivisesti useissa järjestöissä, muun muassa Pohjola-Nordenin paikallisosastossa, Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:ssa ja Kemin Sarjakuvakeskuksessa.

Sirkka Lindiä kiitetään pyyteettömästä vapaaehtoisen auttajan ja toimijan työstä. Hän on vuosia toiminut muun muassa Suomen Punaisen Ristin auttajarenkaassa, ruoanjakotyössä ja syöpäyhdistyksessä.

Reima Virtanen on kemiläisen nyrkkeilyn legenda, joka on tehnyt kotikaupunkiaan tunnetuksi urheilu-urallaan ja sen jälkeen. Hän on saavuttanut muun muassa olympiahopeaa.

Maailman suosituimpiin melodisen metallin yhtyeisiin kuuluva Sonata Arctica on tuonut näkyvästi esille kemiläisyyttä maailmalla ja yhtyettä luonnehditaan suorastaan kemiläisyyden lähetiksi.

Yle Kemin toimituksen valintaa juhlatoimikunta perustelee seuraavasti: "Se tuo peräpohjalaisella tavalla Kemin ja lähialueen uutiset ja ajankohtaiset asiat kaiken kansan tietoon. Tekee tunnetuksi aluetta. Yle Kemin toimitus on Meri-Lapin ainoa päivittäinen ääni mediakentässä."