1. yle.fi
  2. Uutiset

Jo nimetty porilainen persuehdokas syrjään vaaleista loppumetreillä – puolue halusi tilalle tuulivoiman vastustajan

Perussuomalaiset ovat kaikessa hiljaisuudessa vaihtaneet jo nimeämänsä eduskuntavaaliehdokkaan Satakunnassa.

Perussuomalaiset
Pertti Mäenpää (ps.) tummassa puvuntakissa ja Kaarina Ranne (virh.) Porin valtuustossa.
Pertti Mäenpää (ps.) Porin kaupunginvaltuuston kokouksessa vuonna 2015 Kaarina Ranteen (vihr.) vasemmalla puolella.Antti Laakso / Yle

Satakunnan perussuomalaisten ehdokaslista eduskuntavaaleihin on muuttunut yllättäen viime metreillä. Jo syksyllä ehdokkaaksi nimetty porilainen Pertti Mäenpää siirtyy syrjään.

Perussuomalaisten piirisihteeri ja vaalipäällikkö Markku Palomäki kertoo Mäenpään vetäytyneen itse ehdokkuudesta. Hän ei kommentoi asiaa sen tarkemmin.

Mäenpää: "Ei ollut helppoa luopua"

Pertti Mäenpää kertoo Ylelle, että hän olisi halunnut jatkaa ehdokkaana ja antaa panoksensa perussuomalaisten vaalimenestyksen hyväksi.

Toiveita ehdokkuuden jättämisestä alkoi kuitenkin tulla vuodenvaihteessa Helsingistä saakka, ja puolueelle uskollisena perussuomalaisena Mäenpää kertoo tehneensä ratkaisun jäädä itse pois ennemmin kuin tulla poistetuksi listalta.

– Luopumispäätöksen tekeminen ei ollut helppoa, Mäenpää sanoo.

Muun muassa Big Brother -ohjelman kilpailijana neljä vuotta sitten tunnetuksi tullut hätäkeskuslaitoksen toimialajohtaja Mäenpää sanoo pitävänsä harmillisena, että Porista on perussuomalaisten listalla nyt vain neljä ehdokasta. Hänen mielestään ääniä olisi Porista kannattanut hakea isommalla kokoonpanolla.

Tilalle "tuulivoimapakolainen"

Pertti Mäenpää kertoo, että hänen tilalleen eduskuntavaalilistalle nousi merikarvialainen Ilpo Forsman, jonka nimi löytyy myös perussuomalaisten viralliselta vaalisivulta toisin kuin aiemmista ehdokasluetteloista. Mäenpään mukaan perussuomalaisten puoluehallitus vaati satakuntalaisia ottamaan Forsmanin listoille, kun taas oma piiri olisi halunnut pitää hänet ehdokkaana.

Puoluehallituksen suosikki Forsman on tunnettu tuulivoiman vastustaja. Hän on saanut valtakunnallistakin julkisuutta kerrottuaan jättäneensä perheensä kanssa kotinsa tuulivoiman aiheuttamina pitämiensä haittojen takia.

Ilpo Forsmanin perhe joutui jättämään kotinsa tuulivoimaloiden vuoksi.
Ilpo Forsman (ps.) nostettiin Pertti Mäenpään (ps.) tilalle. Tässä Forsman entisen kotitalonsa edustalla Merikarvialla.Yle

Mäenpää sanoo jättäytyneensä listalta vapaaehtoisesti riitojen välttämiseksi. Hänen mukaansa hänelle ei jää ehdokkaan vaihtamisesta mitään hampaankoloon. Hän ei aio asettua huhtikuun vaaleissa kenenkään yksittäisen ehdokkaan taakse.

– Olen oppinut, että politiikassa ei saa ottaa asioita henkilökohtaisesti. Pettymyksiä pitää kestää. Teen työtä perussuomalaisten puolesta, Mäenpää korostaa Ylelle.

Virallisesti perussuomalaisten ehdokaslistan muuttaminen onnistuu vielä hyvin. Listat on jätettävä vaaliviranomaisille tänään tiistaina (siirryt toiseen palveluun). Perussuomalaisilla on hyvät mahdollisuudet saada Satakunnasta viime vaalien tapaan kaksi kansanedustajan paikkaa.

Uutisesta voi keskustella 5.3. klo 22 saakka.

Klo 11:18 täsmennetty: Mäenpään mukaan vaatimus hänen vaihtamisestaan Ilpo Forsmaniin tuli puoluehallitukselta.

13:38 Mäenpään titteli on toimialapäällikkö.

Lue seuraavaksi