Europarlamentin EPP-ryhmän mitta alkaa täyttyä: Käsittelee Unkarin Orbánin ja Fidesz-puolueen erottamista tässä kuussa

Tukea erottamishankkeelle on tullut yhdeksästä maasta ja 12 puolueesta.

Viktor Orbán
Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti vuotuisen Unkarin tilaa koskevan puheensa Budapestissa 10. helmikuuta.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti vuotuisen Unkarin tilaa koskevan puheensa Budapestissa 10. helmikuuta.Szilard Koszticsak / EPA

Kaksitoista europarlamentin EPP-ryhmän jäsenpuolueista esittää virallisesti, että Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja hänen Fidesz-puolueensa erotettaisiin ryhmästä, EPP:n puheenjohtaja sanoo.

Puheenjohtaja Joseph Daulin mukaan 12 EPP:n jäsenpuoluetta yhdeksästä maasta on esittänyt, että Fidesz erotetaan määräaikaisesti tai lopullisesti. EPP käsittelee esitystä kokouksessa 20. maaliskuuta.

EPP on europarlamentin suurin ryhmä. Suomesta siihen kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit. Myös esimerkiksi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin CDU kuuluu ryhmään.

Kokoomus on vaatinut Fideszin erottamista.

Fidesz on viime viikkoina ollut esillä aloitettuaan julistekampanjan, jossa se syyttää EU:ta ja komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria esimerkiksi maahanmuuton edistämisestä.

Sunnuntaina Orbán teki lehtihaastattelussa selväksi, ettei hän aio perääntyä.

Lue lisää aiheesta:

Orbán ei peräänny, vaikka hänen puoluettaan vaaditaan eroon EPP-ryhmästä: "Aiomme jatkaa julistekampanjaamme ja pysyä ryhmässä"

Analyysi: Unkarin Orbánin puolueen lähtölaskenta kokoomuksen EU-viiteryhmästä palvelee molempien etuja

Lähteet: AFP