Kiinan kansankongressin vuotuinen istunto polkaistaan käyntiin

Sakkaavan talouden ennustetaan nousevan asialistalle

Kiina
Kiinan presidentti Xi Jinping kävelee kansankongressin edustajien ohi.
Kiinan kansankongressin edustajat osoittivat suosiotaan presidentti Xi Jinpingille Pekingissä viime vuonna.Wu Hong / EPA

Kiinan parlamentin eli kansankongressin vuotuinen istunto alkaa tänään. Kansankongressin vajaat 3 000 edustajaa kokoontuvat Pekingiin kaksi viikkoa kestävään istuntoon.

Ainakin talousasioiden odotetaan olevan esillä istunnon aikana. Kansankongressi julkaisi tuoreet talouskasvuennusteet istunnon avauspäivänä.

Kansankongressi kertoi, että se laskee kuluvan vuoden talouskasvuennustetta. Kiinan talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 6,0–6,5 prosenttia.

Kiinan virallisten tilastojen mukaan maan talous kasvoi viime vuonna 6,6 prosentilla. Kasvutahti oli hitainta liki kolmeen vuosikymmeneen. Itsenäiset analyytikot kuitenkin arvioivat, että talouskasvu oli virallisia lukuja huonompaa.

Taistellakseen hidastuvaa talouskasvua vastaan lainsäätäjät ovat luvanneet alentaa veroja, vähentää maksuja ja keventää byrokratiaa.

Myös kauppasota Yhdysvaltojen kanssa on lisännyt huolia talouden suunnasta, vaikka Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on vihjaillut, että kauppasopu Kiinan kanssa voidaan saavuttaa pian.

Presidentti Xi Jinpingin osalta tunnelmat eivät siis ole niin juhlavat kuin vuodentakaisessa istunnossa, jossa kansankongressi poisti presidentiltä kahden virkakauden rajoituksen.

Kansankongressia pidetään yleisesti Kiinan johdon kumileimasimena.