Timo Soini ei lähde ehdolle eduskuntavaaleihin – "Minulla alkaa uusi matka"

Soini kertoo päätöksestä blogissaan. Mahdollisesta eurovaaliehdokkuudesta Soini ei kirjoituksessaan sano mitään - ainakaan suoraan.

Timo Soini
Timo Soini
Timo SoiniYuri Kadobnov / AFP

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei asetu ehdolle eduskuntavaaleissa. Hän kertoo päätöksestä blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Soini kertoo kuitenkin auttavansa puoluettaan vaalityössä.

Soini jätti jatkoaikeistaan kertomisen aivan viime hetkille, sillä ehdokkaiden asettaminen huhtikuun eduskuntavaaleihin päättyy tänään. Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 14. huhtikuuta.

Mahdollista eurovaaliehdokkuuttaan Soini ei kirjoituksessaan mainitse. Suorastaan runollisessa tekstissään hän katsoo kuitenkin tulevaisuuteen ja kirjoittaa, että hänellä alkaa "tämän kansanedustajan pestin jälkeen uusi matka".

Eurovaalien ehdokasasettelu päättyy vasta huhtikuun lopulla ja eurovaalit käydään 26. toukokuuta.

Soinin ratkaisu on merkittävä sinisten vaalimenestyksen kannalta niin eduskunta- kuin eurovaaleissa. Sinisten kannatus on laahannut mittauksissa kuukaudesta toiseen matalalla.

Ylen edellisessä kannatusmittauksessa sinisten kannatus oli 1,4 prosenttia.

Soini sai vuoden 2015 eduskuntavaaleissa lähes 30 000 ääntä.

Sinisten keskeisimmistä poliitikoista ehdolla eduskuntavaaleissa ovat muun muassa puolustusministeri Jussi Niinistö, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Jussi Niinistö sai vuoden 2015 eduskuntavaaleissa yli 11 000 ja Sampo Terho yli 10 000 ääntä.

Ulkoministerikaudella kohuja aborttikannoista

Timo Soini on toiminut ulkoministerinä vuodesta 2015 lähtien, ensin perussuomalaisten ja sittemmin sinisten ministerinä.

Perussuomalaiset valitsivat Jussi Halla-ahon uudeksi puheenjohtajakseen vuoden 2017 puoluekokouksessa, mikä aloitti ennennäkemättömän tapahtumasarjan.

Soini ei tuolloin hakenut jatkokautta puolueen puheenjohtajana.

Keskusta ja kokoomus eivät enää kelpuuttaneet Halla-ahon johtamia perussuomalaisia hallituskumppanikseen.

Lopulta osa heistä Soini mukaan lukien irtautui perustussuomalaisista ja perusti oman eduskuntaryhmänsä ja sittemmin puolueen. Sen nimeksi tuli Sininen tulevaisuus.

Siniset ministerit saivat pitää paikkansa.

Ulkoministerin kaudellaan Soini on joutunut kohuihin aborttiasioiden takia.

Soini muun muassa osallistui viime keväänä abortinvastaisen liikkeen tilaisuuteen virkamatkallaan Kanadassa, mitä kritisoitiin ankarasti.

Nousi eduskuntaan vuonna 2003

Timo Soinilla on pitkä ura politiikkona.

Soini liittyi perussuomalaisten edeltäjään, Suomen Maaseudun puolueeseen, jo vuonna 1979, vain 16-vuotiaana. Hän ehti toimia muun muassa SMP:n varapuheenjohtajana.

Perussuomalaiset perustettiin 1995 SMP:n raunioille. Soini nousi perussuomalaisten johtoon vuonna 1997 ja jatkoi puheenjohtajana aina kesään 2017 saakka.

Soini nousi eduskuntaan vuonna 2003.

Euroopan parlamenttiin Soini valittiin äänikuninkaana vuonna 2009.

Vuoden 2011 vaaleissa Soini palasi Suomen eduskuntaan. Näissä eduskuntavaaleissa perussuomalaiset sai jättimäisen vaalivoiton ja Soini lanseerasi kielenkäyttöön jytky-sanan.

Lisää aiheesta:

Sinisten kansanedustaja Ari Jalonen kokoomuksen vaalilistalle ennennäkemättömällä järjestelyllä

Puolustusministeri Jussi Niinistö lähtee taistelemaan paikastaan eduskunnassa: "Kymmenkunta kansanedustajaa siedettävä vaalitulos sinisille"

Tutkijat uskovat: Siniset voi yllättää ensi kevään eduskuntavaaleissa

Populistipäällikön ura politiikassa – Timo Soinin vanha vaalivideo kuulostaa tutulta

Analyysi: Tähtääkö Timo Soini hillotolpalle "pimeyden ytimeen"? – Kotimaan politiikka ei Soinia näytä enää kiinnostavan