Espoo haluaa aikalisän Raide-Jokerissa – uhkaako miljoonahanke nyt viivästyä? "Ei tämä aikataulua ainakaan nopeuta"

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula arvioi, että päätös tietää muutaman kuukauden viivettä projektille.

Raide-Jokeri
kartta Raide-jokerin reitistä
Pikaraitiotietä varten rakennettavat suuret sillat tulevat Lahdenväylän, Turunväylän, Kehä I:n ja Vantaanjoen yli. Lisäksi Pajamäkeen louhitaan radalle täysin uusi kalliotunneli.Yle Uutisgrafiikka

Espoon kaupunginhallitus on päättänyt palauttaa Raide-Jokerin tarkennetun hankesuunnitelman uudelleen valmisteltavaksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Markku Markkula kertoo syyksi maanantaiseen päätökseen, että Espoo haluaa käydä kustannuksia läpi.

Tammikuussa kerrottiin, että Raide-Jokerin kustannukset olivat nousseet 93 miljoonaa huhtikuun 2015 hintatasossa. Tuolloin tavoitteena oli, että rakentaminen voitaisiin aloittaa kesäkuussa 2019.

Markkulan mukaan Espoo haluaa läpivalaista Raide-Jokerin kustannuksia niiden kohoamisen takia ja katsoa, löytyisikö jostakin säästämisen varaa. Hanketta ei kuitenkaan olla kaatamassa.

– Keskusteluja tullaan käymään Helsingin ja Raide-Jokerin organisaation kanssa allianssimallin käytäntöön soveltamisesta, kilpailutuksista ja bonusjärjestelmistä.

Erityistä huomiota aiotaan kiinnittää juuri kilpailutuksiin. Markkulan mukaan Espoo haluaa näin varmistaa, että Raide-Jokerin kanssa ei käy sama mitä Länsimetron kanssa kävi – miljardihankkeessa kustannukset paisuivat kuin pullataikina projektin edetessä, koska alkuvaiheessa oli käytetty liian vähän aikaa ja resursseja suunnitteluun.

– Nyt on niin, että ensiksi valitut tekijät ovat nostaneet budjetin ylemmäs ja palkkiot määräytyvät suhteessa tähän. Tämä halutaan käydä huolella läpi.

Markkula arvioi, että Espoon päätös tietää muutaman kuukauden viivettä projektille – eli että työt eivät ala vielä kesän alussa, kuten aiempi suunnitelma oli. Hän kuitenkin uskoo, että kevään kuluessa asian pitäisi olla selvitetty.

Raide-Jokeri: Ei tietoa viivästyksistä

Raide-Jokerin tilaajan projektijohtaja Juha Saarikoski kertoo, että vielä ei pystytä arvioimaan, mitä Espoon päätös tarkoittaa Raide-Jokerin aikataulujen kannalta, sillä projektiorganisaatiolla ei ole tietoa siitä, mitä Espoo vaatii.

– Tässä menee joitakin päiviä ennen kuin me saamme tiedon siitä, mitä meiltä odotetaan. Selvää on se, että ei tämä aikataulua ainakaan nopeuta. Kyllä ensi kesän aloitus menee tosi vaikeeksi, ellei nopeasti löydy ratkaisua, sanoo Saarikoski.

Jotta Raide-Jokerin rakentaminen voisi alkaa kesäkuussa, valtuustopäätökset pitäisi saada maaliskuun aikana. Saarikosken mukaan tämä näyttää nyt epätodennäköiseltä. Viivästyksiä siis saattaa tulla, mutta tilanne on toistaiseksi auki.

Voit keskustella aiheesta asiallisesti tämän jutun lopussa tänään tiistaina kello 22 asti.

Lue lisää:

Tässäkö uusi länsimetro, pohtivat poliitikot – Raide-Jokerin hinta pullistui kymmenillä miljoonilla jo ennen rakentamisen aloittamista (25.1.2019)

Raide-Jokerin liikennöinti voisi alkaa kesäkuussa 2024 – Hinta hyppäsi 90 miljoonalla ylöspäin (21.1.2019)

Neljä suurta siltaa, uusi kalliotunneli ja 25 kilometriä työmaata keskelle kaupunkia – "Raide-Jokeri on jopa haastavampi rakentaa kuin länsimetro" (4.1.2018)