1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeudenkäynti

Linja-auton kaappauksesta syytetty vapautettiin – vetosi paniikkikohtaukseen kesken öisen bussimatkan

Vuonna 1987 syntynyt ulkomaalaistaustainen mies on vapautettu linja-auton kaappaussyytteestä Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Linja-auton kaappausdraaman oikeuskäsittely Keski-Suomen käräjäoikeudessa 5.3.2019 Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kaappaussyyte ja vaatimus kolmen vuoden ehdottomasta vankeudesta lieventyi tuomioon vaaran aiheuttamisesta, huumausaineen käyttörikoksesta, kahdesta pahoinpitelystä ja haitanteosta virkamiehelle. Syytetty tuomittiin 80:een kuuden euron päiväsakkoon eli yhteensä 480 euron sakkoon.

Koska syytetty on ollut vangittuna 5. joulukuuta alkaen, käräjäoikeus katsoi vapauden menetysajan vastaavan rangaistuksen täyttä suoritusta. Näin ollen syytetty on vapautettava välittömästi, elleivät muut mahdolliset seikat sitä estä.

Mies oli juossut kesken öisen bussimatkan kovaa huutamalla linja-auton kuljettajan luokse ja tarttunut häntä kädestä. Miehen matkustajakaverit reagoivat sekavasti käyttäytyneen miehen toimintaan ja saivat hänet taltutettua.

Mies irroitti otteen kuljettajasta, kun kaverit huusivat hänelle, että mitä sinä oikein teet.

Käräjäoikeuden mukaan jäi näyttämättä, että mies olisi tahallaan puuttunut tai yrittänyt puuttua linja-auton ohjaukseen. Samalla jäi näyttämättä toteen myös törkeä tuhotyö tai sen yritys.

Oikeudenkäynti joulukuussa tapahtuneesta linja-auto-välikohtauksesta kesti koko päivän Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnin alussa välikohtauksen tapahtumapaikaksi tarkentui Jyväskylä.

Dramaattiset hetket yöbussissa

Ulkomaalaistaustaista miestä syytettiin ensisijaisesti kaappauksesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta, pahoinpitelystä, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja virkamiehen vastustamisesta.

Linja-autovälikohtaus tapahtui joulukuun alussa Nelostiellä Helsingistä Äänekoskelle matkalla olleessa yöbussissa, jonka kuljettaja vaihtui Jyväskylässä.

Syytetty oli matkalla Espoosta Kemiin kolmen tuttavansa kanssa. Ennen Hirvaskangasta mies oli huutanut useasti arabiaksi "Allahu Akbar - Jumala on suurin" -huudon ja rynnännyt bussin etuosaan. Mies tarttui bussinkuljettajaa kädestä, mutta kolme syytetyn seuralaista onnistuivat taltuttamaan miehen.

Bussissa oli tapahtumahetkellä 11 matkustajaa, joista kolme oli lähtenyt matkaan samasta vastaanottokeskuksesta kuin syytetty. Heidän nopea väliintulo esti vakavamman onnettomuuden ja bussi pysyi omalla kaistallaan.

Linja-auton ajonopeus oli tapahtumahetkellä noin 80 kilometriä tunnissa. Tapahtuma-aikaan oli pimeää ja tienpinta oli märkä. Bussi jatkoi matkaa vielä 5-6 kilometriä, kunnes kuljettaja pysäytti sen ja poliisi hälyytetiin paikalle.

Linja-auto pysyi kuljettajan hallinnassa

Bussinkuljettaja kertoo kuulleensa ennen välikohtausta kiivasta äänenkäyttöä bussin matkustamosta. Sen jälkeen hän kuuli voimakasta tömistystä ja huutoa, jolloin kuljettaja aloitti jarrutuksen. Kuljettaja ei kuullut mitä bussissa puhuttiin ja huudettiin.

40 vuotta linja-autoa ajanut kuljettaja kertoo syytetyn tarttuneen häneen oikeaan käteensä. Rattiin mies ei tarttunut. Kolme maahanmuuttajataustaista miestä puuttui tilanteeseen ja sai syytetyn taltutettua. Kuljettajan mukaan hän sai pidettyä napakan otteen ohjauspyörästä eikä varsinaista vaaraa matkustajille syntynyt.

Ensimmäisenä syytettyä taltuttamaan rientänyt nuori maahanmuuttaja oli tuntenut syytetyn vain vuorokauden. Hänen mukaansa syytetty oli sekava, hikinen ja sangen kalpea. Nuorukainen ehti ajatella, että mies saattoi yrittää itsemurhaa. Esitutkinnassa nuorukainen oli kertonut kuulleensa, että syytetty oli saanut vastaavia kohtauksia kolme kertaa aikaisemmin vastaanottokeskuksessa.

Toinen taltuttaja oli tuntenut syytetyn kolmisen kuukautta.

Syytetty vetosi joutuneensa paniikkiin

Puolustuksen mukaan syytetty kiistää kaappaussyytteen. Hän kertoo joutuneensa paniikkiin ja mennessään linja-auton etuosaan horjahtaneensa kuljettajan päälle. Kuljettaja kertoi, että tahaton horjahtaminen on täysin mahdollista.

Puolustuksen mukaan mies huusi "Allahu Akbar", koska oli hädissään ja huusi jumalaansa apuun. Miehen mukaan hän oli lähtenyt auton etuosaan päästäkseen pois ajoneuvosta, ja hänen kaverinsa tulkitsivat tilanteen väärin.

Syytetty on esitutkinnassa myöntänyt käyttäneensä huumausaineita päivittäin ja ottaneensa influenssarokotuksen ennen matkaa. Laboratoriotutkimuksissa vahvistui, että miehen verestä löytyi kannabista ja aineenvaihduntatuotetta. Mies myöntää vastustaneensa poliiseja, koska koki heidän kohdelleen häntä huonosti.

Syytetty kertoi ostaneensa 200 huumepilleriä Facebookin kautta ja syöneensä ne viikossa. Tämän seurauksena hän oli valvonut seitsemän päivää ennen matkaa.

Syyttäjä totesi loppulausunnossaan, että syytetty oli tarttunut linja-auton kuljettajan käteen, muttei auton rattiin. Käräjäoikeudessa syytetty ei halunnut itse kertoa tapahtumien kulusta. Syyttäjä korosti, että mies juoksi auton etuosaan huutaen islamilaista uskontunnustusta ja näin ollen kyseessä olisi harkittu teko. Syytetyn toiminnan katsottiin aiheuttaneen vakavan vaaratilanteen, kun kyseessä oli useita matkustajia kuljettanut raskas ajoneuvo.

Linja-autoa Helsingistä Jyväskylään saakka ajanut kuljettaja kertoi todistajavuorollaan, että syytetty oli käyttäytynyt oudosti jo matkan alkuosuudella hänen ajovuorollaan. Syytetty oli käynyt kolme kertaa seisomassa kuljettajan takana. Viimeinen, pidempi käynti tapahtui Leivonmäen suoran tienoilla, jolloin kuljettajalle oli tullut outo tunne. Hän mietti hetken pysäyttävänsä bussin ja pyytävänsä syytetyn istumaan turvavöissä, mutta tämä jäi tekemättä.

Syyttäjän mukaan Loimaalla joulukusssa tapahtuneella vastaavalla bussivälikohtauksella ei ole yhteyttä Nelostiellä tapahtuneeseen kaappausyritykseen. Keskusrikospoliisin ja Suojelupoliisin selvitysten mukaan kummassakaan välikohtauksessa ei ole löydetty terrorismiyhteyksiä. Loimaan tapaus on käräjäoikeudessa myös nyt maaliskuussa.