Fazer rakentaa 40 miljoonan euron ksylitolitehtaan Lahteen: "Teollisuus ja kuluttajat haluavat vaihtoehtoja sokerille"

Työt ovat käynnistyneet helmikuussa. Tehdas tuo Lahteen 30 uutta työpaikkaa.

Lahti
Fazer tehdas Lahti Kärpäsenmäki
Investointi sijoittuu vuosille 2019–2020.Mika Halme / Yle

Fazer investoi 40 miljoonaa euroa Lahteen. Yhtiö rakennuttaa ksylitolitehtaan, jossa ksylitolia valmistetaan kauran kuoresta. Tehtaan rakentaminen alkoi helmikuussa. Tuotanto aiotaan käynnistää vuoden 2020 lopussa.

– Innovaatio on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta. Uskomme, että kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta valmistettu ksylitoli herättää kiinnostusta myös Pohjoismaiden ulkopuolella, arvioi konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

Lahden ksylitolitehdasta varten raivattu alue.
Tehdas rakennetaan Fazerin myllyn viereen Lahden Kärpäsenmäelle. Paikalta on jo raivattu puita.Juha-Petri Koponen / Yle

Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen. Tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Tähän saakka suomalaiset ovat pureskelleet maissista valmistettua ksylitolipurukumia koivun käytyä liian kalliiksi raaka-aineeksi.

30 uutta työpaikkaa ja välillisesti lisää

Investointi sijoittuu vuosille 2019–2020 ja se synnyttää 30 uutta työpaikkaa sekä työllistää myös välillisesti. Luvassa voi olla myös lisäinvestointeja, mikäli markkinatilanne siihen kannustaa.

Christoph Vitzthumin mukaan mahdolliset lisäinvestoinnit tarkoittaisivat myös lisää työpaikkoja Lahteen.

Christoph Vitzthum on Fazerin konsernijohtaja.
Christoph Vitzthum kertoo, että uuden kauratuotteen kehitystyö on kestänyt puolitoista vuotta.Fazer

Mikäli tehdashanke etenee hyvin Lahdessa, harkitsee Fazer ksylitolitehtaiden perustamista myös muiden kauramyllyjensä yhteyteen.

Nyt mietinnässä on ollut tuotantolaitoksen rakentaminen myös Ruotsin Länsi-Götanmaalla sijaitsevan myllyn yhteyteen. Ruotsissa tuotettaisiin osa prosessista, jonka jälkeen tuote jalostettaisiin loppuun Lahdessa.

Konsernijohtaja: "Ksylitolimarkkinat kasvavat todella nopeasti"

Ksylitoli on makeutusaine, joka valmistetaan ksyloosista. Se tunnetaan myös nimellä puusokeri. Ksyloosia on esimerkiksi koivussa, pyökissä, maississa ja marjoissa.

Christoph Vitzthum kertoo, että kauran kuorien on pitkään tiedetty sisältävän ksyloosia. Varsinainen kehitystyö alkoi puolitoista vuotta sitten. Innovaation kehittäminen on edennyt sen jälkeen nopeasti.

Anna Nicol on johtaja Lahden ksylitolitehdashankkeessa.
Lahden ksylitolitehdashankkeen johtajaksi on nimitetty Anna Nicol, jonka ideasta hanke lähti myös liikkeelle.Markku Lähdetluoma / Yle

Ksylitolimarkkinat ovat Vitzthumin mukaan varsin laajat.

– Ksylitolimarkkinat kasvavat globaalisti todella nopeasti. Teollisuus ja kuluttajat haluavat löytää vaihtoehtoja sokerille, Vitzhum kertoo.

Käyttötarkoituksia on monia.

– Kaakkois-Aasiassa ksylitolipurukumit ja -pastillit ovat suuressa suosiossa. Lisäksi lääketeollisuus ja kosmetiikka käyttävät ksylitolia, konsernijohtaja jatkaa.

Yhtenä esimerkkinä Vitzthum mainitsee voiteet, joilla on sama viilentävä vaikutus kuin purukumilla.

Kuuntele konsernijohtaja Christoph Vitzthumin haastattelu Yle Areenasta:

Fazer alkaa valmistaa kauran kuoresta ksylitolia – suuri tehdas rakenteilla Lahteen

Lue myös:

Suomalainen puree maissista tehtyä ksylitolipurkkaa? Koivu kävi liian kalliiksi