Sopimus kampuksesta, tapahtumakeskuksesta ja yrityskeskuksesta Kantasatamaan voidaan allekirjoittaa – hotelli jätettiin pois

Sopimus Kotkan Kantasatamaan toteutettavista rakennuksista allekirjoitetaan tiistaina iltapäivällä.

sopimukset
Kotkan tapahtumakeskus tulisi Kantasatamaan Merikeskus Vellamon viereen
Kotkan tapahtumakeskus tulisi Kantasatamaan Merikeskus Vellamon viereen.JKMM Arkkitehdit

Sopimus Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uuden kampuksen, Kotkan tapahtumakeskuksen ja kehittämisyhtiö Cursorin yrityskeskuksen toteuttamisesta Kotkan Kantasatamaan allekirjoitetaan tänään.

Kotkan kaupunginhallitus on tiistaina aamulla hyväksynyt Kantasataman rakennushankkeiden toteuttamissopimuksen.

Sopimuksessa ei enää mainita osapuolena hotellia.

Vielä joulukuussa Kotkan valtuutetut painottivat, että uusi tapahtumakeskus rakennetaan Kantasatamaan vain siinä tapauksessa, että myös hotellioperaattori löytyy.

Maanantai-iltana valtuusto perui tämän päätöksensä.

Hotelliyhtiön etsintä oli annettu kansainvälisen kiinteistökehittäjän Cameron Sawyerin käsiin. Hän ei toimittanut ajoissa sellaista vahvistusta, joka olisi vakuuttanut Kotkan päättäjät siitä, että hotelliyhtiö todella sitoutuu Kantasataman hankkeeseen.

– Se oli järkevä päätös, kun nyt näytti siltä, että se ehto olisi estänyt toteuttamissopimuksen allekirjoittamisen ja hankkeiden toteuttamisen liikkeelle lähdön. Tällä aikataululla hotellioperaattorista ei saatu riittävää vakuutta, kaupunginjohtaja Esa Sirviö kommentoi valtuuston päätöstä.

Vanhalle satama-alueelle Merikeskus Vellamon viereen Kotkaan on pian kahden vuoden ajan suunniteltu rakennettavan kokonaisuus, johon olisivat kuuluneet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uusi kampus, kaupungin tapahtumakeskus ja hotelli.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on omalla päätöksellään asettanut yhteisen toteuttamissopimuksen allekirjoittamiselle takarajan, joka on tänään.

Kotka purkamassa maankäyttösopimuksen

Kaupunginhallitus päätti myös aloittaa toimet Kantasataman maankäyttösopimuksen purkamiseksi.

Sopimuksen perusteella Cameron Sawyerilla on yksinoikeus kehittää yhtiölleen Kotkan Kantasataman Kehitys Oy:lle varattua aluetta.

– Sen purkaminen antaa kaupungille ja Cursorille pelimerkkejä lähteä itse miettimään hotelliyhtiön etsintää, Sirviö sanoo.

Sopimuksen turvin Kantasataman alueelle on kaavailtu hotellin ohella esimerkiksi luksusmuotiin keskittyvää outlet-kauppakeskusta.

Kotkan Kantasataman Outlet Oy:lle on vuokrattu Kantasatamasta yksi tontti vuonna 2017. Rakentaminen alueella ei kuitenkaan ole toistaiseksi vielä käynnistynyt.

Outlet-yhtiö ei ole hakenut toteuttavalle rakennukselle rakennuslupaa eikä yhtiö ole esittänyt suunnitelmaa siitä, milloin se rakennuksen toteuttaisi.

Koska yhtiö ei ole toistaiseksi osoittanut, että se pystyisi toteuttamaan mainitut hankkeet tai muita alueelle suunniteltuja hankkeita, on Kantasataman maankäyttösopimuksen purkaminen tullut kaupungin mukaan ajankohtaiseksi.

Maankäyttösopimuksen purkaminen ei pura voimassa olevaa Outlet-keskuksen maanvuokrasopimusta. Keskuksen toteuttaminen on edelleen mahdollista vuokrasopimukseen perustuen, mikäli Outlet-yhtiöllä on tähän halua.

Maankäyttösopimuksen purkamisesta päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.