28-vuotias kuoli konttilukin alle – satamayhtiöille ja pomoille syytteet kuolemantuottamuksesta

Syytteen mukaan satamayhtiön ja Stevecon johtajat olivat laiminlyöneet velvollisuutensa valvoa työturvallisuutta.

satamat
Konttilukki Mussalon Satamassa 10.3. 2017
Mikko Savolainen / Yle

Kotkan Mussalon satamassa tapahtuneen kuolemantapauksen käsittely alkoi tiistaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Syytettynä jutussa ovat HaminaKotka -satamayhtiö, satamaoperaattori Steveco sekä yhteensä neljä näiden yhtiöiden esimiestä.

Tapaus sattui lokakuussa 2016, jolloin vuonna 1988 syntynyt jäi satama-alueella konttilukin alle ja menehtyi. Mies työskenteli Stevecon alihankkijalle. Poliisi tutki aluksi lukin kuljettajan osuutta tapaukseen, mutta häntä ei epäillä mistään rikoksesta.

Syyte: Liikennejärjestelyt eivät turvallisia

Syytteen mukaan liikennejärjestelyt alueella eivät olleet turvalliset, koska jalankulkijat käyttivät samaa liikenneväylää kuin konttilukit.

Syytteen mukaan satamayhtiön ja Stevecon johtajat olivat laiminlyöneet velvollisuutensa valvoa työturvallisuutta. Syyttäjän mielestä satamayhtiön turvallisuusohjeet eivät olleet riittävän yksityiskohtaiset tai ne eivät olleet Stevecon ja sen alihankkijan työntekijöiden tiedossa.

Syyttäjä vaatii esimiehille sakkorangaistusta kuolemantuottamuksesta sekä työturvallisuusrikoksesta. HaminaKotka -satamalle syyttäjä vaatii 100 000 euron ja Stevecolle 80 000 euron yhteisösakkoa.

Kuolemantapauksen käsittely jatkuu käräjäoikeudessa keskiviikkona.