1. yle.fi
  2. Uutiset

Finanssivalvonta perusti rahanpesuun keskittyvän yksikön – Fivan Samu Kurri: "Tämä on merkittävä muutos ja vahvistus aiempaan"

Uuden yksikön rekrytoinnit pyritään saamaan loppuun tämän vuoden aikana.

rahanpesu
Viidenkymmenen euron seteleitä
Henrietta Hassinen / Yle

Finanssivalvonnan (Fiva) osastopäällikkö Samu Kurri kertoi Radio Suomen Päivässä Fivan perustaneen uuden, rahanpesuun keskittyvän yksikön.

Kurri toteaa 11-henkisen yksikön olevan merkittävä muutos ja vahvistus aiempaan toimintaan. Yksikkö parantaa esimerkiksi Fivan mahdollisuuksia tehdä tarkastuksia ja aiempaa tarkempia riskiprofiileja.

Kurrin mukaan uusi yksikkö tuo rahanpesunvastaisen toiminnan lähemmäksi kansainvälistä tasoa ja nostaa merkittävästi Fivan mahdollisuuksia toimia rahanpesua vastaan.

Rahanpesua kansainvälisesti tutkineiden toimittajien mukaan Suomen pankkivalvoja on puuttunut vähäisesti rahanpesuun. Fiva on saanut kritiikkiä aiheesta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

– Olemme katsoneet peiliin ja olemme muuttaneet käytäntöjämme, Kurri toteaa.

Suomen rahanpesunvastaista toimintaa arvioidaan "maa-arviossa", joka julkaistaan myöhemmin keväällä.

– Olemme reagoimassa ennakkoon todennäköisesti tuleviin suosituksiin. Totta kai työntekijöitä voisi olla enemmän, mutta tämä on merkittävä muutos aiempaan. Mahdollisia lisätoimia pohditaan tarkastusten jälkeen.

Sekä Nordea että Fiva ovat todenneet, etteivät ne ole suhtautuneet rahanpesuun riittävän vakavasti. Nyt asiaan on tulossa muutos.

– Pohjoismaissa ollaan oltu liian sinisilmäisiä rahanpesuun liittyen. Suomessa vaaditaan herkästi muita tekemään asioita oikein. Jotta voimme yhä enemmän patistaa muita tekemään oikein, tulee meidän toimia niin kuin opetamme ja näyttää esimerkkiä.

Lue seuraavaksi