Leppävirtalaiselle siivousfirmalle 6 000 euron uhkasakko – työntekijä ei saanut työtodistusta eikä palkkalaskelmaa

Nyt viranomainen harkitsee 10 000 euron uhkasakkoa yhtiön edustajalle, jos työsuhdeasiakirjoja ei toimiteta.

Leppävirta
Siivooja pyyhkii hellan levyjä
Helmi Nykänen / Yle

Työsuojeluviranomainen on tuominnut leppävirtalaisen siivousyrityksen maksamaan kuuden tuhannen euron uhkasakon. Syynä on, että yhtiön edustaja ei antanut entiselle siivoojalleen yhtä palkkalaskelmaa eikä työtodistusta.

Yrityksessä töissä ollut siivooja otti viime syyskuussa yhteyttä aluehallintovirastoon, koska hän ei pyynnöistään huolimatta saanut työnantajaltaan yhtä palkkalaskelmaa eikä työtodistusta työsuhteensa päätyttyä.

Työsuojelutarkastaja asetti asiakirjojen saamiseksi määräajan, mutta yhtiön edustaja ei totellut määräystä. Tämän jälkeen työsuojelutarkastaja teki poliisille rikosilmoituksen ja määräsi antamaan asiakirjat uhkasakon uhalla. Molempien asiakirjojen uhkasakoksi asetettiin 3 000 euroa.

Kun yhtiön edustaja ei totellut viranomaisen määräystä, työsuojeluviranomainen määräsi kuuden tuhannen euron uhkasakot maksettavaksi. Samalla työsuojeluviranomainen ilmoitti harkitsevansa uusien, yhteensä 10 000 euron uhkasakkojen asettamista. Nämä uhkasakot työsuojeluviranomainen aikoo kohdentaa yhtiön edustajaan henkilökohtaisesti.

Aluehallintovirastosta todetaan, että työtodistus ja palkkalaskelmat ovat työntekijälle tärkeitä muun muassa työttömyyspäivärahan saamiseksi tai uuden työ- tai opiskelupaikan saamisessa.