Härkis ulkomaisiin käsiin – Verso Food siirtyy Kavlin omistukseen

Härkäpaputuotteiden valmistus jatkuu Etelä-Pohjanmaalla Kauhavalla, jonne valmistuu uusi tehdas tänä keväänä.

Härkäpavut
Härkistehdas Kauhavalla
Uuden Härkis-tehtaan rakentaminen Kauhavalla on loppusuoralla.Pasi Takkunen/Yle

Norjalaiseen Kavli-konserniin kuuluva Kavli Oy ostaa Verso Food Oy:n koko osakekannan. Verso Food valmistaa härkäpapupohjaisia tuotteita Etelä-Pohjanmaalla Kauhavalla.

– Keskitymme jatkossakin härkäpapuinnovaatioihin ja vahvistamme brändiämme Suomessa ja ulkomailla, toteaa Härkis-tuotteista tunnetun Verso Foodin toimitusjohtaja Tomi Järvenpää.

Järvenpää tähdentää, että Kavlin kanssa yritys pystyy nopeuttamaan kansainvälistymistavoitteita.

– Heillä on vahvat organisaatiot valmiina Ruotsissa, Norjassa ja Iso-Britanniassa ja sen lisäksi vientiä yli 20:een maahan, sanoo Järvenpää.

Verso Foodin koti pysyy Suomessa. Yhtiö työllistää tällä hetkellä 17 ihmistä pääkaupunkiseudulla ja Kauhavalla. Kauhavalle on juuri valmistumassa uusi tehdas.

– Jos uudella omistuksella on työllisyysvaikutuksia, ne ovat positiivisia, toteaa Järvenpää.

Verso Foodille on piakkoin valmistumassa uusi tehdas Kauhavalle. Siellä käynnistyy tuotanto kesän kynnyksellä.

Säätiöpohjainen Kavli

Verso Foodin uusi omistaja Kavli tunnetaan Suomessa majoneeseista, sulatejuustoista ja viime vuosina myös kaura- ja soijapohjaisista tuotteista, jotka valmistetaan Turussa.

– Kavli hakee voimakasta kasvua, jonka perustana on kasvipohjainen ruoka. Missionamme on kartuttaa varoja hyviin tarkoituksiin, mistä kertoo myös säätiöpohjainen omistusrakenteemme. Verso Food sopii kokonaisuuteemme täydellisesti. Yhdessä Verso Foodin kanssa meistä tulee myös vahvempia Suomen markkinoilla, toteaa Kavlin Ruotsin ja Suomen toimitusjohtaja Gerhard Bley.

Verso Foodin liikevaihto oli viime vuonna 6 miljoonaa ja Kavli Oy:n 12 miljoonaa euroa. Kavli Oy on osa Kavli Group -nimistä konsernia, joka toimii Norjassa, Suomessa, Ruotsissa ja Englannissa. Koko konsernin liikevaihto on 360 miljoonaa euroa. Sen omistaa Kavlifondet-niminen säätiö.