Chile ei kavahda Huaweita – Maa pyrkii etujoukkoihin 5G-verkon käyttöönotossa

Chile toimii porttina koko Latinalaisen Amerikan teknologiamarkkinoille.

Chile
Chileä pidetään Latinalaisen Amerikan johtavana maana verkkoinfrastruktuurissa ja matkapuhelimien käytössä.
Chileä pidetään Latinalaisen Amerikan johtavana maana verkkoinfrastruktuurissa ja matkapuhelimien käytössä.Erkka Mikkonen / Yle

SantiagoLatinalaisen Amerikan korkeimmassa rakennuksessa, Costanera-keskuksessa, sisääntulijoita tervehtii Huawein älypuhelinta mainostava jättimäinen juliste.

Chileläiset kuluttajat valitsivat kiinalaisyhtiön samaisen lippulaivamallin kuluvan vuoden teknologiatuotteeksi. Kyseinen laite tuntuu kiinnostavan eniten myös ostoskeskuksen neljännessä kerroksessa sijaitsevassa Huawein liikkeessä.

Huawei on kasvattanut nopeasti osuuttaan Chilen matkapuhelinmyynnissä.

Vieläkin vakuuttavampi on kiinalaisyhtiön jalansija maan viestintäverkoissa. Se toimittaa teknologiaa ja tarjoaa palveluita kaikille Chilen tärkeimmille teleoperaattoreilla ja hallitsee oman ilmoituksen mukaan 30 prosenttia markkinoista.

Nyt Huawei hamuaa kumppaniksi Chileen suunnitellun huippunopean 5G-verkon rakentamisessa.

 Huawei on verkkoteknologian toimittamisessa suosituin ja matkapuhelinmyynnissä toiseksi suosituin yhtiö Chilessä.
Huawei on verkkoteknologian toimittamisessa suosituin ja matkapuhelinmyynnissä toiseksi suosituin yhtiö Chilessä.Erkka Mikkonen / Yle

Huawein nähdään luonnollisena kumppanina

Viime kuukausien aikana maailmalla on kohuttu Huawein verkkolaitteiden mahdollisista turvallisuusuhista.

Vaikka todisteita tuotteiden käyttämisestä vakoiluun ei ole esitetty julkisuudessa, ovat useat valtiot kertoneet rajoittavansa kiinalaisyhtiön toimintaa maassaan. Myös EU on ilmoittanut huolensa Huawein toiminnasta.

Chilessä vakuutetaan, etteivät syytökset ole muuttaneet maan suhtautumista kiinalaisjättiin.

– Jatkamme työskentelyä kiinalaisyhtiöiden kuten Huawein kanssa siinä missä muidenkin telekommunikaatiotoimijoiden kanssa, Chilen liikenne- ja viestintäministeriön johtava virkamies Pamela Gidi sanoo.

Gidi kertoo Chilen hallituksen tarkkailevan, miten Huaweihin suhtaudutaan kansainvälisesti. Yhtiön tietoturvaa hän kieltäytyy kommentoimasta millään tavalla.

Huawei on parhaillaan rakentamassa Chileen maan eteläkärkeen ulottuvaa merenalaista valokuitukaapelia.

Helmikuun lopulla maan hallitus julisti tarjouskilpailun, jossa se etsii kumppaneita 5G-infrastruktuurin rakentamiseksi. Kilpailijoitaan edullisemmin verkkoteknologiaa toimittavan Huawein uskotaan olevan siinä vahvoilla.

Liikenne- ja viestintäministeriön johtavan virkamiehen Pamela Gidin mukaan Huaweihin liittyvät turvallisuusuhkaepäilyt eivät ole muuttaneet Chilen suhtautumista kiinalaisyhtiöön.
Liikenne- ja viestintäministeriön johtavan virkamiehen Pamela Gidin mukaan Huaweihin liittyvät turvallisuusuhkaepäilyt eivät ole muuttaneet Chilen suhtautumista kiinalaisyhtiöön.Erkka Mikkonen / Yle

Haluaa pysyä teknologisena suunnannäyttäjänä

Chile pyrkii rakentamaan kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä maana Latinalaisessa Amerikassa. Presidentti Sebastián Piñera on linjannut sen yhdeksi vuoteen 2022 kestävän kautensa tavoitteeksi.

Huippunopean verkon avulla Chile haluaa turvata asemansa maanosansa teknologisena suunnannäyttäjänä. Maa toimi Etelä-Amerikassa pioneerina 3G- ja 4G-verkkojen kaupallisessa käyttöönotossa.

Chileläiset tunnetaan myönteisestä suhtautumisestaan uuteen teknologiaan. Chileä pidetään Latinalaisen Amerikan johtavana maana niin verkkoinfrastruktuurissa kuin matkapuhelimien määrässä. 18 miljoonan asukkaan Chilessä on käytössä yli kaksinkertainen määrä matkapuhelimia.

Kansainvälisille yrityksille Chile näyttäytyy porttina koko Latinalaisen Amerikan markkinoille.

– Chile on mille tahansa telekommunikaatioyhtiölle tärkeä juuri alueen muihin maihin ulottuvan vaikutusvaltansa vuoksi, toteaa Pedro Huichalaf televiestintään erikoistuneesta Magliona-lakitoimistosta.

Aiemmin liikenne- ja viestintäministeriön johtavana virkamiehenä toiminut Huichalaf kertoo, että Chile on toiminut teknologiaratkaisuissaan aiemminkin esimerkkinä Latinalaisessa Amerikassa. Chilen vanavedessä esimerkiksi lähes koko Latinalainen Amerikka alkoi käyttää television digitaalilähetyksissä japanilaista standardia.

Kaikkien raha kelpaa

Tietoliikennejätti Huawei toimii yhteensä 170 maassa, ja se on maailman suurin verkkolaitteiden toimittaja.

Kiinalaisyhtiö on nimennyt Latinalaisen Amerikan yhdeksi tulevaisuuden tärkeimmäksi markkina-alueekseen ja Chilen avainvaltioksi tavoitteen toteuttamisessa.

Chile ei kuitenkaan turvaudu infrastruktuurinsa uudistamissa vain Kiinaan, vaan vapaan markkinatalouden nimeen vannova maa houkuttelee teknologiayhtiöitä kaikista ilmansuunnista.

– Toivotamme investoinnit tervetulleeksi niin Yhdysvalloista, Kiinasta kuin Suomestakin, liikenne- ja viestintäministeriön Pamela Gidi korostaa.

Maan aktiiviinen politiikka teknologiyritysten houkuttelemisessa tuottaa tulosta. Santiagossa toimii yhdysvaltalaisen ohjelmistojätti Googlen ainoa datakeskus Latinalaisessa Amerikassa ja yhtiö on rakentamassa valokuitukaapelia Kaliforniasta Chileen.

Samalla yhdysvaltalainen verkkokauppajätti Amazon ja se kiinalainen vastinpari Alibaba harkitsevat omien datakeskusten rakentamista Chileen. Datakeskuksen perustamista maahan punnitsee myös Huawei.

Fundación datos protegidos -järjestön perustajan Jessica Matusen mukaan tietoturvaan liittyvistä riskeistä puhutaan Chilessä aivan liian vähän.
Fundación datos protegidos -järjestön perustajan Jessica Matusen mukaan tietoturvaan liittyvistä riskeistä puhutaan Chilessä aivan liian vähän.Erkka Mikkonen / Yle

Tietoturvariskit unohtuvat kiirehtiessä

Chile tahtoo ottaa huippunopean 5G-verkon käyttöön maailman ensimmäisten maiden joukossa.

Maan lainsäädäntö ja muu normisto eivät kuitenkaan tahdo pysyä mukana vauhdissa. Myös chileläisten yksityisyydensuojaan ja kyberturvallisuuteen liittyvissä tiedoissa ja taidoissa on rutkasti parannettavaa.

Arvostelijoiden mukaan uuden tekniikan tuomat tietoturvariskit jäävätkin Chilessä liian vähälle huomiolle.

Parempaa tietoturvaa ajavan Fundación datos protegidos -järjestön perustaja Jessica Matus kehottaa Chilen hallitusta ottamaan aikalisän ja kartoittamaan tarkemmin riskejä ennen kuin 5G-verkkoa viedään eteenpäin.

Hänen mukaansa lobbaus nopean verkon edistämiseksi on ollut Chilessä erittäin voimakasta.

– Tämä ei ole kilpajuoksu. Olemme edenneet paljon teknologiassa ja infrastruktuurissa, mutta jääneet syrjään sääntelyssä ja kansalaisten kasvatuksessa uuden tekniikan käytössä, Matus summaa.

Huawein Chilen-toimipiste kieltäytyi Ylen haastattelusta.

Lue lisää:

Huawei on tänään jo yhtä suuri kuin Nokia ja Ericsson yhteensä – mutta onko kiinalaisyhtiö turvallisuusriski?

Voiko kiinalaisen Huawein sulkea pois Euroopan markkinoilta? Kyberturvallisuusjohtaja: Savuavaa asetta ei ole löytynyt

Lehti: Yhdysvallat tutkii, varastiko kiinalainen teknologiajätti Huawei salaista teknologiaa