Lapsiperheille tarjottaviin lepohetkiin kymmeniä hakijoita, vapaaehtoisten määrä yllätti: "Väsymys yhdistää ja synnyttää halun auttaa"

Pelastusarmeija käynnistää keväällä uudenlaisen perhetyön muodon Kuopiossa.

vapaaehtoistyö
Vanhempi pyyhkii lapsen jalkoja.
Pelastusarmeija haluaa elvyttää lapsiperhetyön Kuopiossa.Tiina Jutila / Yle

Jo lähes kolmekymmentä lapsiperhettä on hakenut mukaan Kuopiossa käynnistyvään uudenlaiseen perhetyöhön.

Pelastusarmeija aloittaa kevään aikana perheiden lepohetket, joiden aikana vapaaehtoiset esimerkiksi siivoavat perheen kodin, hoitavat lapsia ja täyttävät jääkaapin. Samaan aikaan vanhemmille tarjotaan hyvänolon palvelu kuten hieronta tai liikuntatuokio.

Mukaan valikoituu kuusi perhettä.

Ilmoittautuminen käynnistyi helmikuun lopussa ja vajaassa viikossa lepohetkiä kaipaavia perheitä on kertynyt jo runsaasti.

– Tiesimme, että apua tarvitsevia lapsiperheitä on suunnaton määrä. Pienenä toimijana emme valitettavasti pysty tarjoamaan apua kaikille halukkaille, harmittelee Pelastusarmeijan luutnantti Riku Leino.

Pelastusarmeija aloittaa myös perhekerhotoiminnan syksyllä

Pelastusarmeija on hakenut samaan aikaan myös vapaaehtoisia tekemään uudenlaista perhetyötä. Innokkaiden vapaaehtoisen määrä on yllätys.

– Tavoitteena oli saada kuusi tekijää, mutta jo nyt meillä on koossa 12 hengen porukka, iloitsee Leino.

Määrä kertoo miehen arvion mukaan siitä, että lapsiperheväsymys on monille tuttua ja siksi yhdistävä tekijä. Sen myötä näyttää syntyvän halu auttaa.

– Myös paikalliset yrittäjät ovat lähteneet hyvin mukaan. He tarjoavat vanhemmille lepohetkeen kuuluvan hyvänolon osuuden.

Pienten lasten isän Riku Leinon mukaan idea lapsiperheiden lepohetkistä syntyi omasta kokemuksesta, kun tukiverkkoa ei ole lähellä.

– Suurin avuntarvitsijoiden joukko on kuitenkin yksinhuoltajat, jotka ovat arjessa yksin, kuvailee Leino.

Hänen mukaansa varsinaisia kriteereitä lepohetken saajille ei ole.

Pelastusarmeija käynnistää syksyllä myös perhekerhot Kuopiossa. Myös lepohetkille toivotaan jatkoa.

– Kevään lepohetket ovat koeponnistus. Halusimme nähdä, että miten saamme ihmisiä liikkeelle, tiivistää Leino.

Hakuaika kohdeperheeksi jatkuu vielä maaliskuun ajan Pelastusarmeijan Kuopion osaston kotisivuilla (siirryt toiseen palveluun).