Hyppää sisältöön

Näyttelijä Ylermi Rajamaa löysi koomisen puolensa jo ala-asteella: "Se repliikki annettiin minulle jostakin, ja kaikki alkoivat nauraa"

Jännittäminen on seurannut näyttelijää koko uran ajan, mutta senkin voi kääntää energiaksi.

Näyttelijä Ylermi Rajamaa löysi koomisen puolensa jo ala-asteella
Näyttelijä Ylermi Rajamaa löysi koomisen puolensa jo ala-asteella

Näyttelijä Ylermi Rajamaa oli vasta ala-asteella, kun mieleen iskostui ensimmäinen kokemus absurdista komiikasta. Paikkana oli kesäsiirtola, jonne meneminen oli nuorelle pojalle aluksi aika kauhea kokemus.

– Siellä oli aika bad-ass -jengiä ja tulin melkein kiusatuksi. Sitten pääsin mukaan siellä tehtyyn teatteriesitykseen. Minulla oli yksi kohtaus ja olin tyhmä murtovaras, joka vahingossa päästi karkuun panttivangin ja minun piti selittää asia mafiapomolle. Improvisoin siihen, että se pääsi karkuun koska olimme rautakaupassa ostamassa banaaneja. Kaikki alkoivat nauraa. Se oli ensimmäinen kokemus, että tämä on mun juttu. Haluan olla näyttämöllä.

Repliikki ei ollut mitenkään ennalta suunniteltu, mutta kiusaaminen loppui siihen paikkaan, ja nuori Ylermi hyväksyttiin porukkaan.

– Minä en sitä etukäteen suunnitellut, se vaan tuli – se repliikki annettiin minulle jostakin.

Monien teattereiden Rajamaa

Teatterikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen Rajamaa sai pian näyttäviä rooleja pääkaupunkiseudun puhutuimmista teattereista. Hän oli muun muassa Ryhmäteatterin Rikoksen ja Rangaistuksen pääosassa ja Suomenlinnan kesäteatterin Ronja Ryövärintyttären Birk.

Viime vuosina Rajamaa on esiintynyt muun muassa Juha Jokelan Esitystalous 2:ssa ja 3:ssa ja Saara Turusen Tavallisuuden aaveessa ja Meduusan huoneessa.

Teatterissa näytteleminen on yhteistyötä paitsi saman ensemblen näyttelijäiden, myös yleisön kanssa. Yleisö vaikuttaa erityisesti rytmiin.

– Jos on täysin hiljainen yleisö, tunnelma saattaa olla ihan yhtä hyvä kuin muissakin esityksissä, mutta sitä vertaa siihen äänekkäämpään yleisöön. Ja joskus yleisö saatta olla aika riehakaskin, mutta kyllä siihen toiseenkin suuntaan voi tulla rytmiin ongelmia, jos siellä on bileet koko ajan.

Jännittämisen voi hyväksyä

Rajamaa on myöntänyt olevansa jännittäjätyyppiä. Jännittämiseensäkin voi kuitenkin suhtautua monella tavalla, ja sen voi jopa hyväksyä. Viime kesän hän kuvasi uutta lasten musikaalielokuvaa Risto Räppääjä jä pullistelija. Elokuvan opetti olla jännittämättä liikaa.

– Kyllä minä olen aikamoinen jännittäjä. Mutta olen ehkä oppinut sen, että ei siinä ole mitään pahaa. Se on enemmänkin niin, että miten sen jännittämisen energian saa hyvään käyttöön.

Katso Ylermi Rajamaan koko haastattelu Yle Areenasta.