Hyppää sisältöön

Kiistelty Ruotsin akatemian setähahmo Horace Engdahl joutuu sivuun Nobel-komiteasta

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajan nimeävään komiteaan ei haluta Ruotsin akatemian skandaalissa mukana olleita.

Horace Engdahl Kuva: Pelle T. Nilsson / AOP

Ruotsin akatemia on tointumassa sitä toista vuotta ravistelleesta skandaalista, mutta joutuu sen hintana siivoamaan rivejään ja työtapojaan.

Akatemia jakaa tänä vuonna kaksi Nobelin kirjallisuuspalkintoa, siis myös viime vuonna väliin jääneen.

Nobel-säätiö on vaatinut Ruotsin akatemialta luottamuksen palauttamista, jotta se saa jälleen jakaa kirjallisuuspalkinnon. Säätiö on edellyttänyt useita muutoksia akatemian ja kirjallisuuspalkinnon saajasta päättävän Nobel-komitean toimintaan.

Uudistettuun Nobel-komiteaan kuuluu viisi Ruotsin akatemian ja viisi ulkopuolista jäsentä.

Säätiö on vaatinut, että Nobel-komitean jäseneksi ei kelpuuteta ketään viime vuoden tapahtumissa mukana ollutta. Käytännössä se merkitsee, että akatemian jäsen Horace Engdahl joutuu sivuun komitean työstä.

Horace Engdahl oli näkyvästi esillä Ruotsin akatemiaa ravistelleessa skandaalissa. Engdahl puolusti useissa lausunnoissaan skandaalin aiheuttanutta Jean Claude Arnault'a.

Engdahl on myös hyökännyt julkisuudessa rajusti akatemian pysyvän sihteerin tehtävän jättänyttä Sara Daniusta vastaan. Ruotsin metoo-kampanjassa Engdahlista tuli vanhoja käytäntöjä puolustava setähahmo.

Ruotsin akatemian kohu sai alkunsa vuoden 2017 syksyllä kun Dagens Nyheter-lehti paljasti akatemian jäsenen Katarina Frostensonin puolison Jean Claude Arnault'n häirinneen seksuaalisesti useita naisia. Häirinnän kohteina oli useita taiteilijoita, akatemian perheenjäseniä ja jopa kruununprinsessa Victoria. Kohu lamautti akatemian toiminnan ja Nobelin kirjallisuuspalkinto jäi jakamatta viime vuonna.

Jean Claude Arnault sai viime syksynä tuomion raiskauksesta, mutta hän on valittanut päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Arnault'n puoliso Katarina Frostenson joutui tammikuussa luopumaan Ruotsin Akatemian jäsenyydestä.

Ruotsin Akatemia on jakanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuodesta 1901.

Lisää aiheesta: