Remonttitahti ei hyydy pakkasiin – putkimiehille riittää töitä talvellakin

Rakennusalalla menee tällä hetkellä paremmin kuin muutama vuosi sitten, vaikka kausityöttömyys iskee rytinällä moneen ammattiryhmään talvisin.

Putkimies
Putkimies avaa tukkeutunutta vessanpönttöä.
Jani Aarnio / Yle

Putkimiehillä on hyvä työtilanne ympäri Suomen ja heistä on paikoitellen jopa pulaa.

Rakennusliiton tuoreimpien tilastojen mukaan Lapissa oli viime kuussa työttömänä vain vajaat kahdeksan prosenttia putkimiehistä. Koko maassa heitä oli työttömänä vielä vähemmän, runsaat viisi prosenttia.

– Vanhoihin taloihin tehdään aika paljon linjasaneerauksia eli uusitaan putkistoja, ilmastointia ja koko talotekniikkaa. Se työllistää uudisrakentamisen lisäksi putkimiehiä paljon, sanoo aluetoimitsija Ilpo Hiltula Rakennusliitosta.

– Kyllähän uudisrakentaminenkin on ollut vilkasta viime vuoden ja se jatkuu tänäkin vuonna, Hiltula jatkaa.

Kausityöttömyys kurittaa maalareita ja kirvesmiehiä

Hiltulan mukaan kausityöttömyys ei koettele putkimiehiä samalla tavoin kuin monia muita rakennusalan ammattiryhmiä.

– Esimerkiksi kirvesmiehillä työttömyysprosentti on 23. Useinhan uudisrakentaminen alkaa vasta kevään korvilla. Samoin maalausalalla kausityöttömyyttä on runsaasti, sillä ulkomaalauksia ei voi tehdä talvisaikaan.

Rakentajilla on nyt kuitenkin paremmin töitä Lapissa kuin muutama vuosi sitten. Hiltulan mukaan Rakennusliiton lappilaisjäsenistä viime kuussa oli työttömänä 20,4 prosenttia.

– Jos katsotaan tilastoja kolmen vuoden taakse, niin työttömyysprosentti on nyt lähes kymmenen prosenttia pienempi kuin silloin. Kesäksihän prosentit laskevat, kun kausityöttömyys lakkaa vaikuttamasta.