Viron tuleva pääministeri Kaja Kallas Ylelle: Viro kuuluu länteen eikä itään

Parlamenttivaalit voittanut reformipuolue haluaa tukea yrittäjiä, innovaatioita, tiedettä ja koulutusta.

Viro
Kaja Kallas
Viron tuleva pääministeri Kaja Kallas.Raul Mee / Lehtikuva

TallinnaViron reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas kertoi tiistaina Ylelle yllättyneensä positiivisesti parlamenttivaalien tuloksesta.

Oppositiossa ollut reformipuolue sai sunnuntaina pidetyissä vaaleissa 28,8 prosenttia äänistä ohittaen äänimäärässä kirkkaasti nykyisen pääministeripuolueen keskustan.

– Vaalitulos kertoo, että virolaiset arvostavat avointa yhteiskuntaa ja tulevaisuuteen katsovaa, länsimaista politiikkaa, Kallas sanoo.

Reformipuolueen avoimen länsimaiseen linjaan kuuluvat hänen mukaansa muun muassa vahva EU- ja NATO-myönteisyys sekä yhteistyön lisääminen Pohjoismaiden kanssa.

– Haluamme kuulua länteen, emme itään. Meidän ei missään tapauksessa pidä sulkea rajojamme ja jäädä yksin.

Tasavero taas käyttöön

Millaisia muutoksia Virossa sitten voidaan odottaa vallanvaihdoksen myötä?

Kaja Kallaksen mukaan reformipuolueen tavoitteena ovat ainakin muutokset verotuspolitiikassa.

Kuvassa Viron tuleva pääministeri Kaja Kallas.
Kaja KallasValda Kalnina / EPA

Keskustapuolue on hallituskaudellaan ajanut Viroon aiempaa progressiivisempaa tuloverotusta. Kallaksen johtama reformipuolue kannattaa kuitenkin tasaveroa, jossa kaikkien yli 500 euroa kuussa tienaavien tuloveroprosentti on tasan 20.

Tasavero oli Virossa käytössä pitkään ennen keskustan käynnistämää verotusuudistusta, joka astui voimaan viime vuonna.

Matala veroaste pitää Kallaksen mukaan Viron talouden elinvoimaisena ja maan houkuttelevana sijoittajille ja yrittäjille.

– Jos haluamme, että Viro on tulevaisuudessakin kehittyvä digi- ja tietoyhteiskunta, meidän täytyy pitää ovet avoinna uusille ideoille, sijoittajille, yrityksille ja ihmisille.

Hänen mielestään Viron tulevaisuuden kannalta kaikkein tärkeintä on juuri yrittäjyyden, innovaatioiden, tieteen ja koulutuksen tukeminen.

Ongelmiksi, jotka vaativat pikaista ratkaisua, hän mainitsee työvoimapulan ja alhaisen syntyvyyden.

Urmas Paet , Kaja Kallas ja Siim Kallas.
Kaja Kallas on poliitikko Siim Kallasin (oik.) tytär. Kuvassa vasemmalla puoluetoveri, europarlamentaarikko Urmas Paet. Raigo Pajula / AFP

Koulutus vironkieliseksi

Reformipuolueen ja nykyisen pääministeripuolueen keskustan näkemykset eroavat myös kieli- ja koulutuskysymyksissä.

Keskusta olisi valmis helpottamaan Viron kansalaisuuskoetta niin, ettei viron kielen taito olisi enää edellytys kansalaisuuden saamiselle. Keskusta on myös puolustanut nykyisen koulujärjestelmän säilyttämistä ennallaan.

Kallaksen mielestä kansalaisuuskokeen kielitesti pitää säilyttää ennallaan ja koulujärjestelmä muuttaa kokonaan vironkieliseksi.

Virossa on tällä hetkellä käytössä kaksi rinnakkaista koulujärjestelmää: viron- ja venäjänkielinen. Järjestelmää on kritisoitu siitä, että se jakaa yhteiskunnan kupliin. Näin ajattelee myös Kallas.

– Virossa ei saisi enää kasvaa uusia sukupolvia ihmisiä, jotka eivät osaa viroa. Olen keskustellut tästä monien venäjänkielisten perheiden kanssa ja heistä suurin osa on ollut kanssani samaa mieltä. Jotta Virossa voi menestyä, täytyy osata maan kieltä.

EKRE:n kannattajat pitää huomioida

Reformipuolue aloittaa hallitusneuvottelut ensimmäiseksi sosiaalidemokraattien ja Isänmaa-puolueen kanssa.

Mahdollinen hallituskumppani reformipuolueelle voisi olla myös keskusta – joskin puolueiden eriävien näkemysten yhteensovittaminen saattaa olla hankalaa.

Sunnuntain parlamenttivaaleissa eniten kannatustaan kasvattaneen oikeistopopulistisen EKRE-puolueen kanssa reformipuolue ei hallitusneuvotteluihin lähde.

Oikeistopopulistisen Ekre-puolueen puheenjohtaja Mart Helme (vas.) ja reformipuolueen (Reformierakond) puheenjohtaja Kaja Kallas.
Oikeistopopulistisen EKRE-puolueen puheenjohtaja Mart Helme (vas.) ja reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas vaaliväittelyssä 2. maaliskuuta. Raul Mee / Lehtikuva

Kaja Kallas arvelee, että EKRE tulee muodostamaan todella vahvan opposition.

– Emme voi jättää EKRE:n nousua huomiotta. Meidän pitää miettiä, mistä puolueen suuri äänisaalis kertoo.

EKRE on Kallaksen arvion mukaan onnistunut nationalistisella, perinteisiä perhearvoja kannattavalla politiikallaan sekä EU- ja maahanmuuttokriittisillä lausunnoillaan vetoamaan niihin ihmisiin, jotka kaipaavat elämäänsä pysyvyyttä ja turvaa.

Puolueen suuri äänisaalis kielii Kallaksen mukaan siitä, että osa virolaisista tuntee jääneensä sivuun Viron menestyksestä.

– Meidän pitää selvittää, mitkä ovat tämän ihmisjoukon huolet ja pelot. Sen sijaan, että kiihdytämme näitä pelkoja, meidän täytyy yrittää purkaa ne.

Lisää aiheesta:

Viron tuleva pääministeri Kaja Kallas on lasikattoja rikkonut menestyjä