Opiskelijat eivät anna periksi 82-vuotiaan presidentin haluille – armeija vannoi varmistavansa Algerian turvallisuuden

Algerian nuoria suututtaa sairastuneen presidentin ajatus hakeutua vielä viidennelle presidenttikaudelle.

Algeria
Opiskelijat osoittivat mieltään Algerian presidenttiä vastaan Algerissa tiistaina.
Opiskelijat osoittivat mieltään Algerian presidenttiä vastaan Algerissa tiistaina.Mohamed Messara / EPA

Miten itse nuorena reagoisit, jos 82-vuotias, halvauksen takia julkisuudesta vetäytynyt, maata parikymmentä vuotta hallinnut mies sanoo, että haluaa vielä viidennen kauden presidenttinä?

Entä, jos maassasi yli puolet väestöstä on iältään alle 30 vuotta ja näiden alle 30-vuotiaiden työttömyysprosentti yli 30?

Algeriassa tuhansien opiskelijoiden reaktio asiaan on ollut järjestää massamielenosoituksia Algerian kaduilla.

Tiistaina tuhannet opiskelijat protestoivat jälleen presidentti Abdelaziz Bouteflikan päätöstä pyrkiä vielä yhdelle kaudelle. Opiskelijat vaativat Bouteflikaa eroamaan.

– Hei Bouteflika, viidettä kautta ei tule, opiskelijat huusivat pääkaupunki Algerin kaduilla.

Kylteissä luki iskulauseita, kuten "peli pelattu" ja " systeemi, häivy".

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan vastaavia mielenosoituksia oli myös muualla Algeriassa, esimerkiksi Oranissa.

Algerian kartta jossa Oran ja Alger
Yle Uutisgrafiikka

Mielenosoitukset saivat alkunsa viime kuussa, kun vuodesta 1999 presidenttinä istunut Bouteflika ilmoitti tavoittelevansa vielä uutta kautta.

Ärtymystä ei ole hillinnyt, että Bouteflika sanoi sunnuntaina hallitsevansa vain vuoden, jos voittaa vaalit. Ne on määrä järjestää 18. huhtikuuta.

Bouteflika sai halvauksen vuonna 2013 ja on sen jälkeen esiintynyt julkisuudessa harvakseltaan.

Virallisen vaali-ilmoittautumisenkin toimitti Bouteflikan kampanjapäällikkö sunnuntaina. Bouteflika on ollut 24. helmikuuta alkaen Sveitsissä "rutiininomaisiksi" kuvatuissa terveystesteissä.

Algerian presidentti Abdelaziz Bouteflika
Algerian presidentti Abdelaziz Bouteflika on pysytellyt viime vuodet enimmäkseen poissa julkisuudesta.Mohamed Messara / EPA

Toistaiseksi mielenosoitukset ovat olleet pääosin rauhallisia. Poliisi on seurannut marsseja ja sulkenut teitä, mutta yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä ei ole raportoitu.

Tiistaina Algerian armeija kuitenkin reagoi mielenosoituksiin lupaamalla varmistaa maan turvallisuuden. Kenraali Ahmed Gaid Salah myös kritisoi heitä, jotka hänen mukaansa haluavat palauttaa Algerian sisällissodan vuosiin.

Muistoja arabikeväästä

Algerian vuosina 1991–2002 käyty sisällissota vaati jopa 200 000 ihmisen hengen. Sota sai alkunsa, kun armeija peruutti vaalit, joissa islamistipuolueen odotettiin voittavan.

Algeria itsenäistyi sodan seurauksena Ranskasta vuonna 1962. Sen johdossa on yhä sodan aikaisia veteraaneja – Bouteflika mukaan lukien.

Bouteflikaa on kiitetty maan yhdistämisestä, mutta vuosien vierittyä ei ole ihme, jos talouden kanssa kamppailevat nuoret eivät enää samaistu vanhan kaartin johtajiin, saati halua antaa heille ikuiselta tuntuvaa valtaa.

Muun muassa Tunisian, Egyptin ja Libyan johtajia heiluttanut vuoden 2011 arabikevät ulottui myös Algeriaan, mutta vain tuulahduksena. Bouteflika onnistui rauhoittamaan mielenosoitukset ja sai pitää paikkansa maan johdossa.

Bouteflika on kommentoinut, ettei tietenkään ole samassa fyysisessä kunnossa kuin ennen, mutta ei ole myöskään peitellyt sitä ihmisiltä.

– Mutta järkkymätön halu palvella ei ole koskaan kadonnut minusta, ja se suo minulle mahdollisuuden ylittää terveysongelmat, joita jokainen voi kohdata jonakin päivänä, presidentti sanoi helmikuussa.

Lähteet: AFP, Reuters