Hyppää sisältöön

CNN: Trump myönsi itse tyttärelleen ja vävylleen korkeat turvaluokitukset

Trumpin leiri on kiistänyt presidentin osuuden turvaluokitusten nostoon.

Donald Trump, Ivanka Trump ja Jared Kushner. Kuva: AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump painosti kansliapäällikköään John F. Kellyä sekä Valkoisen talon neuvonantajaa Don McGahnia myöntämään tyttärelleen Ivanka Trumpille ja tämän aviomiehelle Jared Kushnerille korkean turvaluokituksen, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Sekä Kelly että McGahn olivat korkeiden turvaluokitusten myöntämistä vastaan ja kieltäytyivät myöntämästä niitä Ivanka Trumpille ja Kushnerille. Tämän jälkeen presidentti otti oikeudet omiin käsiinsä ja myönsi turvaluokitukset perheenjäsenilleen itse, CNN:n lähteet kertovat.

Yhdysvaltain presidentillä on laillinen oikeus myöntää turvaluokituksia, mutta yleensä asian päättävät Valkoisen talon turvallisuudesta vastaavat henkilöt.

Viime viikolla New York Times kertoi, että Trump oli painostanut miehiä Kushnerin turvaluokituksen nostamisesta.

Trumpit ovat kiistäneet presidentin roolin

Valkoinen talo ei ole kommentoinut asiaa. Viime kuussa Ivanka Trump sanoi televisiohaastattelussa, että isällään ei ollut mitään tekemistä hänen tai miehensä turvaluokitusten kanssa.

Tammikuussa presidentti Trump sanoi, ettei hän ole ollut tekemisissä Kushnerin turvaluokituksen nostamisen kanssa.

Kushnerilla ehti jo aiemmin olla väliaikainen korkea turvaluokitus, mutta se alennettiin viime vuoden helmikuussa, kun FBI sai yli vuoden kestäneet taustaselvitykset valmiiksi. Pysyvän korkean turvaluokituksen hän sai toukokuussa, samoin vaimonsa Ivanka.

Don McGahn jätti tehtävänsä Valkoisen talon neuvonantajana lokakuussa ja John F. Kelly oman toimensa kansliapäällikkönä vuoden vaihteessa.

Lue myös:

NYT: Trump runnoi vävylleen korkean turvaluokituksen varoituksista huolimatta – FBI ja CIA vastustivat