Pohjois-Korea alkoi korjata ohjusten laukaisualustaa, jonka se lupasi purkaa

Amerikkalaisten ajatuspajojen mukaan korjaustyöt paljastuvat tuoreista satellittikuvista.

Pohjois-Korea
Ilmakuva Sohaen laukaisuaseman tilanteesta elokuussa 2018.
Ilmakuva Sohaen laukaisuaseman tilanteesta elokuussa 2018.Yonhap / EPA

Pohjois-Korea on korjannut osan ohjusten laukaisualustasta, jota maa alkoi purkaa viime vuonna Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ensimmäisen huippukokouksen jälkeen.

Havainnot korjaustöistä perustuvat tuoreisiin satelliittikuviin. Asiasta kertovat Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap ja kaksi amerikkalaista ajatuspajaa.

Trump kertoi Singaporen huippukokouksen tiedotustilaisuudessa kesäkuussa 2018, että Kim oli luvannut purkaa merkittävän ohjusten moottorien testauslaitoksen.

Trump ei tuolloin nimennyt kohdetta, mutta Yhdysvaltain hallinnon edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että kyse oli Tongchang-rissa sijaitsevasta Sohaen satelliittien laukaisuasemasta.

Pohjois-Korea laukaisi asemalta satelliitteja vuosina 2012 ja 2016. Kansainvälinen yhteisö tuomitsi laukaisut, koska niitä pidettiin naamioituina ohjuskokeina.

Syyskuussa Kim lupasi myös Etelä-Korean presidentille Moon Jae-inille, että Sohae suljetaan ja kansainväliset asiantuntijat pääsevät seuraamaan laitoksen purkutöitä.

Toiminta alkoi Hanoin huippukokouksen jälkeen

Helmikuun lopussa järjestetty Pohjois-Korean ydinohjelmaa käsitellyt Trumpin ja Kimin huipputapaaminen Vietnamin Hanoissa päättyi lyhyeen, eivätkä osapuolet allekirjoittaneet kokouksen päätösasiakirjaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan neuvottelut kaatuivat osapuolten erimielisyyteen siitä, paljonko Pohjois-Korea rajoittaisi ydinohjelmaansa ja minkä verran Yhdysvallat höllentäisi Pohjois-Korean vastaisia pakotteita.

Etelä-Korean tiedustelupalvelu NIS kertoi maan parlamentille tällä viikolla, että se on havainnut merkkejä uusien töiden käynnistämisestä Sohaessa. NIS:in mukaan kohteessa on uusittu ainakin kattorakenteita.

Washingtonista käsin toimiva Center for Strategic and International Studies (CSIS) -tutkimuslaitos sanoo, että Sohaen laukaisuasemalla havaittiin uutta toimintaa kaksi päivää Hanoin huippukokouksen jälkeen.

CSIS:in mukaan vaikuttaa siltä, että Pohjois-Korea on aloittanut laukaisuaseman nopean korjaamisen. Ajatuspajan mukaan muun muassa rakettimoottorien testausjalustan ja rakettien siirtorakenteiden ympärillä on selvästi havaittavissa toimintaa.

– Tämä laitos on ollut lepotilassa elokuusta 2018. Nykyinen toiminta vaikuttaa tahalliselta ja määrätietoiselta, CSIS arvioi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Toisen amerikkalaisen ajatuspajan, 38 North Projectin johtaja Joel Wit arvioi, että nyt havaitut todisteet eivät välttämättä viittaa siihen, että Pohjois-Korea valmistautuisi testaamaan ohjuksia.

Lähteet: AFP, Reuters