Hyppää sisältöön

Esko Valtaojalle nimikkokatu Kemiin

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja on syntynyt Kemissä, joka täytti tiistaina 150 vuotta.

Esko Valtaoja näki ensimmäisen kerran tähdet synnyinkaupungissaan Kemissä. Kuva: Jari Vesa / Yle

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja saa nimikkokadun Kemiin. Kemiläissyntyisen Valtaojan nimikkokatu julkistettiin tiistaina Kemin 150-vuotisjuhlaseminaarin päätteeksi.

Esko Valtaoja oli saamastaan huomionosoituksesta aidosti otettu ja yllättynyt.

– Minua ei saa helpolla sanattomaksi, mutta nyt olen ihan sanaton. Ajattelen, että tämä on enemmän isäni elämäntyötä. Katuhan menee Kemin yhteiskoulun ohitse ja yhteiskoulu oli hyvin pitkälle isäni luomus ja elämäntyö. Mutta voin minä poikana roikkua tässä pikkuisen mukana, Valtaoja sanoo.

Valtaojankatu tulee uusien katujärjestelyjen jälkeen lasten liikennepuiston vieressä sijaitsevan, entisen yhteiskoulun liepeille.

Esko Valtaojan isä Erkki Valtaoja toimi yhteiskoulun rehtorina koulun perustamisvuodesta 1957 vuoteen 1967 asti. Koulu oli yksityinen ja siinä opiskeli sekä tyttöjä että poikia.

1970-luvulla koulusta taisteltiin

Erkki Valtaojan kauden jälkeen Kemin yhteiskoulusta käytiin 1970-luvun alussa yksi maamme tunnetuimmista koulutaisteluista, kun Kemin kaupunki kieltäytyi sisällyttämästä koulua kaupungin koulusuunnitelmaan.

– Kouluhallituksen ja korkeimman hallinto-oikeuden hyväksyttyä Kemin yhteiskoulun asiaa koskevan valituksen Kemin kaupunki yhä kieltäytyi hyväksymästä lakiin perustuvaa korvaavan koulun valintaa.

– Tällöin koulujärjestelmän perusteista annetun lain 14 pykälä muutettiin taannehtivasti sellaiseen muotoon, joka laillisti Kemin kaupungin siihen asti tekemät laittomat päätökset Kemin yhteiskoulun asiassa ja koulu katsoi olevansa pakotettu luovuttautumaan kaupungille, kirjoitetaan Suomen yksityisten oppikoulujen matrikkelissa.

Koulun toiminta yksityisenä kouluna päättyi vuonna 1975.

.
.