HRW: Irak ja kurdit ovat vanginneet 1 500 epäiltyä Isis-lasta – monet järjestön haastattelemista kertoivat joutuneensa kidutetuksi

Ihmisoikeusjärjestö vaatii Irakia ja kurdiviranomaisia lopettamaan lasten mielivaltaiset pidätykset.

Isis
Irakilaissotilas
Irakin asevoimat on siirtänyt joukkoja Syyrian vastaiselle rajalle lähelle Isisin viimeisiä asemia.Murtaja Lateef / EPA

Irakissa ja maan kurdialueilla oli vuoden 2018 lopussa pidätettynä noin 1 500 lasta, joilla epäiltiin olevan kytköksiä jihadistiseen terroristijärjestö Isisiin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun).

Järjestö sanoo tuoreessa raportissaan, että monet epäillyt on pidätetty mielivaltaisesti ja heitä on kidutettu tunnustusten saamiseksi.

HRW:n mukaan ainakin 185 ulkomaalaista lasta on tuomittu vankeuteen terrorismirikoksista Irakissa.

Irakin ja kurdien viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet asiaa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n mukaan kurdiviranomaiset ovat aiemmin kiistäneet HRW:n toisen raportin tiedot, joiden mukaan pidätettyjä lapsia kidutetaan, jotta nämä myöntäisivät yhteytensä Isisiin.

Järjestö vaatii pidätysten lopettamista

Human Rights Watch kertoo haastatelleensa viime marraskuussa 29 alaikäistä, jotka on vangittu Isis-yhteyksistä epäiltynä. 19 heistä kertoi joutuneensa kidutetuksi.

Useimmat haastatelluista, jotka myönsivät kuuluneensa Isisiin, kertoivat liittyneensä jihadistijärjestöön taloudellisten syiden tai kaverien tai perheen painostuksen vuoksi. Toiset halusivat parantaa sosiaalista asemaansa.

HRW:n mukaan vapautetut irakilaislapset epäröivät kotiinpaluuta, koska he pelkäävät kostoiskuja ja leimautumista Isisin jäseniksi.

Järjestö painottaa, että kansainvälisen oikeuden mukaan aseellisten ryhmien värväämät lapset ovat ensisijaisesti uhreja, joita pitäisi kuntouttaa takaisin yhteiskuntaan.

HRW kehottaa Irakin ja kurdien viranomaisia muuttamaan terrorismin vastaisia lakeja pidätysten lopettamiseksi. Järjestön mukaan pidätykset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Lisää aiheesta:

Saksa aikoo perua Isis-taistelijoilta kaksoiskansalaisuuden

SVT: Ruotsin hallitus kääntämässä selkänsä Isis-taustaisille kansalaisilleen

Isisin kalifaatti on mennyttä, mutta järjestö voi vielä nousta – neljä kysymystä terrorijärjestön tulevaisuudesta