Pala historiaa oli kaupan ja nyt siitä luodaan tulevaisuutta – kasarmialueelle tulee hotelli, jossa voi verestää rautasängyssä makoillen armeijamuistoja

Lappeenrannan vanhalle kasarmialueelle avautuu ensi kesäksi hotelli, kahvila ja ehkä juhlatila ravintoloineen.

Rakuunamäki
Hotellihuone
Vanhaan puolustusvoimien oppilasasuntolaan Rakuunamäelle on remontoitu hotelli, joka avautuu kesällä. Emma Pietarila/Yle

Isto Uusi-Erkkilä ja Ossi Kankkunen hehkuvat innosta. Ystävykset ovat ostaneet Suomen vanhimman sotilaskodin viime elokuussa Lappeenrannan Rakuunamäeltä. Nyt rakennustelineet seisovat vanhassa juhlasalissa.

– Täällä oli meille yllätyskin. Näet sen pian, miehet kertovat innosta puhkuen.

Uusi-Erkkilä näki viime heinäkuussa Senaatti-kiinteistöjen huutokauppaavan vanhaa sotilaskotia Lappeenrannassa. Tampereella lääkärinä toimiva mies innostui ja soitti lappeenrantalaiselle ystävälleen Ossi Kankkuselle. Uusi-Erkkilä ehdotti Kankkuselle sotilaskodin ostamista.

Entinen hinausalan yrittäjä Kankkunen ei heti innostunut kaverinsa ideasta, mutta lähti kävelylle Rakuunamäen kasarmialueelle, jossa sotilaskoti sijaitsee. Hän huomasi päivälenkkiensä kulkevan yhä useammin Rakuunamäelle. Parin viikon pohtimisen jälkeen miehet päättivät osallistua historiallisen talon huutokauppaan.

Miesten huuto meni läpi. He maksoivat sotilaskodista 80 000 euroa. Syksyn ja talven ajan on rapsuteltu maalikerroksia ja tutkittu vinttejä, jotta sotilaskodin uusi ilme kunnioittaisi tilan historiaa.

– Nyt ollaan sananmukaisesti sotkussa, miehet nauravat.

Ossi Kankkunen
Lappeenrantalainen Ossi Kankkunen on lähes päivittäin mukana sotilaskodin remontissa. Tamperelainen yhtiökumppani auttaa töissä etänä ja käy paikan päällä noin kolmen viikon välein.Emma Pietarila/Yle

Hotelli, juhlatila, asuntoja ja kahviloita

Rakuunamäen vanha kasarmialue sijaitsee Lappeenrannassa, aivan keskustan kyljessä. Viimeiset asevelvolliset kotiutuivat rakuunaeskadroonasta vuoden 2016 lopulla, jolloin joukkoyksikkö lopetettiin alueella.

Sotahuuto "hakkaa päälle" on vaihtunut vasaran kalkkeeseen ja pensselien viuhumiseen. Senaatti-kiinteistöt on myynyt alueelta jo monia rakennuksia: miehistökasarmin, sotilaskodin ja kaksi kasarmi- ja asuntolarakennusta.

Myytyihin tiloihin on valmistumassa nyt juhlatila ravintoloineen, kahvila, hotelli ja asuntoja.

Senaatti-kiinteistöt myy tämän vuoden aikana Rakuunamäeltä loputkin puolustusvoimilta tyhjäksi jääneet rakennukset.

Sotilaskoti remontissa
Iso juhlasali on 400 neliömetrin suuruinen. Juhlijoita tilaan mahtuu 250 - 400.Emma Pietarila/Yle

Asuntoja ja hotelli

ICT- ja lastentarvikealalla yrittäjänä oleva nelikymppinen Katja Ahola ahertaa sotilaskodin vieressä olevassa vanhassa oppilasasuntolassa. Maalareiden moikkaukset kaikuvat vanhoista asunnoista, kun he kulkevat ohi. He tekevät talosta hotellia. Ravintolakin oli suunnitteilla.

– Emme ala kilpailla sotilaskodin omistajien kanssa. Mieluummin tehdään yhteistyötä. Meille tulee aluksi hotellin yhteyteen aamiaisravintoja ja kahvilakin jossain vaiheessa, kertoo Katja Ahola.

Nainen osti vanhan kasarmirakennuksen ja oppilasasuntolan viime vuoden lopulla. Hänellä oli heti idea valmiina. Asuntolaan tulee 45 huoneen hotelli ja kasarmirakennukseen noin 50 asuntoa.

Hotellihuone
Osa hotellihuoneista on jo valmiina odottamassa ensi kesän hotellivieraita.Emma Pietarila/Yle

Ahola maksoi rakennuksista 1,2 miljoonaa euroa. Hän laskee, että hotelli Rakuunan remonttiin kuluu alle miljoona euroa.

– En laske rahojani ja pidä niitä patjan alla. Raha pitää laittaa liikkumaan. Ehkä sitä voisi kutsua itseään sarjayrittäjäksi.

Ahola on toiminut ICT-yritys Aureoliksen toimitusjohtajana.Naisella on tämän lisäksi lastentarvikemyymälä Crocoliini ja pientarvikeliike Hobitti Lappeenrannassa.

Yrittäjä Katja Ahola
Katja Ahola halusi ostaa vanhoja kasarmirakennuksia, koska alueen historia kiehtoi häntä.Emma Pietarila/Yle

Punkkamajoitusta heille, jotka haluavat verestää armeijamuistoja

Katja Ahola esittelee muutamaa valmista hotellihuonetta. Huoneiden ylimääräisiä kaappeja on poistettu ja huoneiden kliinisyyttä vähennetty esimerkiksi kuviollisilla tapeteilla.

– Olemme säästäneet paljon vanhaa, koska monet paikat ovat hyvässä kunnossa, kertoo Katja Ahola.

Nainen on saanut perheeltään apua hotelliprojektissaan. Puoliso on remonttimiehenä ja siskosta tulee hotellinjohtaja.

Hiirilamppu
Hotellin pienet yksityiskohdat ovat piristäviä. Somisteina hotellissa käytetään alueen historiasta kertovia esineitä kuten telamiinoja.Emma Pietarila/Yle

Alueen historiaa korostetaan muutamassa hotellin teemahuoneessa.

– Kahteen huoneeseen tuodaan vanhanajan rautasängyt. Yläkertaan tulee punkkamajoitukset. Sinne voi tulla vaikkapa polttari- tai kaveriporukalla verestämään armeija-aikaisia muistoja.

Hotelli Rakuuna avaa ovensa ensi kesään mennessä. Asunnot vanhaan kasarmirakennukseen valmistuvat ehkä ensi vuonna.

Isto Uusi-Erkkilä
Lääkäri Isto Uusi-Erkkilä näyttää koemaalattu pylvästä. Maalipintojen rapsutuksella on selvinnyt minkä värisiä pintoja yli satavuotiaassa sotilaskodissa on ollut historian saatossa. Lisäksi uudet omistajat ovat tutkineet vanhoja kuvia, joiden mukaan miehet ovat remontoineen paikkoja kuntoon.Emma Pietarila/Yle

Historian ja pintojen rapsuttelua

Sotilaskodin juhlasalissa olevalle biljardipöydälle on levitetty rakennuskonservaattorin löytämiä tapetteja, jotka ovat koristaneet tilojen seiniä yli sadan vuoden historian aikana. Juhlatilan pylväitä on koemaalattu ja oikeaa sävyä tiloihin etsitty.

– Se voisi olla tämä vihreä, näyttää Ossi Kankkunen yhtä koemaalattua pylvästä.

Rakennuskonservaattori ja museovirasto ovat olleet mukana remontissa auttamassa miehiä esimerkiksi oikeiden maalisävyjen löytymisessä.

– Kun saa oikeat ohjeet ja vinkit, työ tavallaan helpottuu. Ei tule lähdettyä omin päin hölmöilemään, miettii Kankkunen.

Sotilaskodin yläkerrassa sijaitsee kaksilavainen iso juhlatila, keittiö ja kabinetteja. Miehet ovat kuitenkin erityisen innoissaan alakerrasta.

Biljardipöydällä on tapetteja, jotka ovat olleet sotilaskodin seinillä historian saatossa.
Sotilaskodin ullakolta on löytynyt vanhoja tapetteja, jotka ovat koristaneet historian saatossa sotilaskodin seiniä. Esimerkiksi vihreä kukallinen tapetti on ollut sotilaskodin seinillä 1800-luvun lopussa.Elli Sormunen / Yle

Yllätystila paljastui miehille oston jälkeen

Vuonna 1891 rakennetun sotilaskodin alakerroksessa miehiä odotti yllätys: vanha holvikaarellinen isohko juhlatila, joka suorastaan hehkuu vanhaa keskieurooppalaista viinikellarihenkeä.

– Ei tarvitse lähteä Tallinnaan, että tällaisia paikkoja löytyy, Kankkunen henkäisee.

Tilan tiiliseinät ovat pääosin maalattu valkoisiksi. Miehet ovat pohtineet, pitäisikö maali hiekkapuhaltaa pois ja tuoda tiili näkyviin.

Miehillä ei ole vielä varmuutta mitä holvikaarelliseen juhlatilaan voisi tulla. He etsivät parhaillaan sotilaskotiin yrittäjää, joka voi myös ideoida alakerran käyttömahdollisuuksia.

Alakerroksessa on myös vanha kappeli ja kirjasto. Yli 100-vuotiaan talon remonttiin palaa miesten mukaan satojatuhansia euroja. Se jännitti heitä aluksi.

Sotilaskodin alakerrassa on holvikaarellinen tila
Tiiliseinät ja holvikaaret tuovat mieleen keskieurooppalaisen viinikellarin. Vielä ei ole tietoa mitä tilaan voisi tulla.Elli Sormunen / Yle

– Jännityksellä ja vähän pelolla tuli odotettua, että mitä täältä mahtaa löytyä. Toistaseksi voidaan sanoa, että mitään isoja ikäviä yllätyksiä ei ole tullut vastaan, Uusi-Erkkilä toteaa.

– Olemme purkaneet esimerkiksi keittiöstä paljon viemäröintiä, ja tilat ovat aivan kuivat. Siellä oli eristeenä sahanpurua ja vaikka mitä, mutta kaikki materiaali oli kuivaa.

Sotilaskodin ikkunat, katto ja ulkoseinäpinnat on uusittu vuonna 2012. Se myös helpotti miesten ostopäätöstä.

– Aiemmin tehty remontti auttaa kyllä rakennusta pysymään pystyssä seuraavat sata vuotta, sanoo Uusi-Erkkilä.

Sotilaskoti
Miehet ovat remontoineet Suomen vanhinta sotilaskotia hyvässä yhteisymmärryksessä museoviraston avustuksella.Emma Pietarila/Yle

Kahvia ja munkkia

Miehet suunnittelevat, että Suomen vanhimmasta sotilaskodista tulee tulevaisuudessa ravintola- ja juhlatila. Haaveissa on, että tiloissa voisi tanssia häitä jo lähikesinä.

Miehet etsivät parhaillaan tiloihin ulkopuolista yrittäjää.

– Kyllä me edellytämme uudelta toimijalta, että jatkossa täältä saa kahvia ja munkkia.

Mikä sai sitten miehet ostamaan tilan itselleen? Miehet halusivat ostolla varmistaa, ettei historiallinen tila päädy ainakaan ulkomaiseen omistukseen.

– Ajattelimme, että pelastetaan rakennus lappeenrantalaisille ja lappeenrantalaisten käyttöön. Me pyrimme tekemään tämän siten, että jatkossa kaupunkilaiset pääsevät ostamaan täältä munkkinsa.

Sotilaskotia remontoidaan
Sotilaskoti remontoidaan täysin sisätiloiltaan. Emma Pietarila/Yle

Yhteistyötä yrittäjien kesken

Rakuunamäellä sijaitsee jo nyt Upseerikerho, joka toimii juhlatilana ja ravintolana. Alueen ravintolat, kahvilat ja juhlatilat eivät ala nokkapokkasille vaan luottavat yhteistyöhön.

– Olemme jo jutelleet Upseerikerhon yrittäjien kanssa.

Puheissa on ollut, että sotilaskodissa voitaisiin järjestää Upseerikerhon isoja juhlia, koska Upseerikerholla ei ole isoa juhlasalia. Sotilaskodin isoon saliin mahtuu jopa 400 juhlijaa. Samoin hotelli on ollut keskusteluissa mukana.

– Emme ala kilpailla. Meillä on mahdollisuus pitää vaikkapa häiden jatkoja ja häävieraat voivat yöpyä meillä, sanoo hotelliyrittäjä Katja Ahola.

Sotilaskoti
Vanha sotilaskoti rakennettiin alun perin ruokalaksi vuonna 1891. Sotilaskoti siitä tuli vuonna 1922.Emma Pietarila/Yle