Eduskuntavaaliehdokas käytti luvatta seurakunnan nimeä mainoksessa – "Sangen röyhkeää toimintaa"

Kansanedustajaehdokas Matti Henttunen (kok.) kertoo vaihtavansa vaalimainokset uusiin.

Kampanja-/vaalimainonta
Kansanedustajaehdokas Matti Henttunen (kok.) ja luvaton mainos soppatykissä Rovaniemen Koskikadulla 2. maaliskuuta.
Kansanedustajaehdokas Matti Henttunen (kok.) ja luvaton mainos soppatykissä Rovaniemen Koskikadulla 2. maaliskuuta.Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemeläisen eduskuntavaaliehdokas Matti Henttusen (kok.) vaalimainos on herättänyt kysymyksiä. Vaalimainoksen nurkassa on ollut Rovaniemen seurakunnan nimi ja kirkko-logo.

Seurakunnalta lupaa nimen ja logon käyttämiseen ei kuitenkaan ole.

– Tämä on työtapaturma koko homma. Vaalimainoksen tehnyt kaveri otti kuvan ja tekstin netistä ja hyväksyin sen, Henttunen selittää.

Henttusen mukaan hän ymmärsi vasta jälkikäteen, että seurakunnan nimen ja logon käyttäminen vaalimainoksessa on luvatonta.

– Keskustelin asiasta Rovaniemen seurakunnan kirkkoherran ja hallintojohtajan kanssa ja tulimme siihen tulokseen, että otan mainoksista seurakunnan nimen pois, ehdokas kertoo.

Baareissa ja soppatykissä

Henttusen mukaan mainoksia on ollut lähinnä Oluthuoneella ja Roy Pubissa, joiden toiminnassa hän on mukana. Lisäksi seurakunnan nimellä ja logolla varustettu mainoskyltti on ollut ainakin Henttusen soppatykissä vaalitilaisuudessa Rovaniemellä 2. maaliskuuta.

Kansanedustajaehdokas Matti Henttusen (kok.) mainoksessa on luvattomasti Rovaniemen seurakunnan nimi ja logo.
Näihin mainoksiin Rovaniemen seurakunta puuttui.Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen seurakunnan kirkkoherra Kari Yliräisänen sanoo, että hän ja hallintojohtaja olivat yhteydessä Henttusen luvattomista mainoksista jo helmikuussa.

– Sanoimme, että Henttusella ei ole oikeutta käyttää seurakuntaa mainoksissaan ja vaadimme poistamaan mainokset. Hän lupasi hoitaa asian, mutta vielä pari viikkoa sen jälkeen niitä on ollut näkyvissä. Sangen röyhkeää toimintaa. Kyllä Henttusen pitäisi tämä tietää, Yliräisänen sanoo.

Kirkon kuva säilyy

Ehdokkaan mukaan hän ehti teettää useita satoja erikokoisia mainoksia luvattomalla logolla ja tekstillä.

– Vaihdan nämä vanhat mainokset pois ja vaihdan ne uusiin.

Kansanedustajaehdokas Matti Henttusen (kok.) uudessa mainoksessa on edelleen kirkon kuva.
Uudessa mainoksessa on edelleen kuva Rovaniemen kirkosta.Matti Henttunen

Uudessa mainoksessa on kirkon kuva ja alla teksti "kirkkovaltuutettu". Henttunen on Rovaniemen seurakunnan kirkkovaltuuston jäsen.

– Se on täysin laillinen mainos, sanoi seurakunta siihen mitä tahansa. Kyllähän minä omasta kirkosta oman kuvan voin laittaa mainokseeni, se on yhtä varma kuin minä tässä, hän lisää.

Kirkkoherra Kari Yliräisänen sanoo, että Henttusen uusi mainos on luvallinen, sillä siinä on käytetty ehdokkaan itse ottamaa kuvaa kirkosta eikä siinä enää mainita Rovaniemen seurakuntaa.

Vaalimainos etuajassa

Henttusen vaalimainonta herätti keskustelua jo pari viikko sitten, kun hänen mainoksensa ilmestyi lyhtypylvääseen Rovaniemen keskustaan. (siirryt toiseen palveluun) Mainos oli luvaton ja se poistettiin nopeasti.

– Hyvä tuttava laittoi sen siihen, Henttunen kertoo.

Henttunen on myös Rovaniemen kaupunginvaltuustossa kokoomuksen edustajana.

Ulkomainonta alkaa 27. maaliskuuta

Rovaniemen kaupunginhallitus päättää ensi maanantaina eduskuntavaalien ulkomainonnasta kaupungin alueilla.

Jos virkamiesten esitys menee läpi, kaupungin ulkomainoksia tulee kymmeneen paikkaan eri puolille kaupunkia. Jokainen Rovaniemellä ehdokkaita asettava puolue tai ryhmä saa mainoksiaan telineisiin ilman maksua.

Vaalien ulkomainonta alkaa Rovaniemellä 27. maaliskuuta eli viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 3. huhtikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Rovaniemeläiset ja muut Lapin vaalipiirin kansanedustajaehdokkaat löytyvät täältä.