Hovioikeus kumosi Vantaan entisen kaupunginjohtajan lahjustuomion – pitkä vankeustuomio aleni päiväsakkoihin

Hovioikeus hylkäsi Peltomäen syytteen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja katsoi hänen syyllistyneen lahjusrikkomukseen.

rikosasiat
Leila Tuominen ja Jukka Peltomäki näyttivät avoimesti läheisiä välejään Helsingin käräjäoikeudessa. Vasemmalla Tuomisen asianajaja Matti Manner.
Leila Tuominen ja Jukka Peltomäki näyttivät avoimesti läheisiä välejään Helsingin käräjäoikeudessa. Vasemmalla Tuomisen asianajaja Matti Manner.Yle / Juha Kivioja

Helsingin hovioikeus on lieventänyt käräjäoikeuden antamaa tuomiota Vantaan entistä kaupunginjohtaja Jukka Peltomäkeä (sd.) koskevassa lahjusjutussa.

Hovioikeus hylkäsi Peltomäkeä koskevan syytteen törkeästä lahjuksen ottamisesta kaikilta osin ja katsoi hänen syyllistyneen lahjusrikkomukseen.

Hovioikeus tuomitsi Peltomäen 60 päiväsakkoon, joista tulee hänen tuloillaan maksettavaa vajaat 2 000 euroa.

Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut Peltomäen kahdeksi ja puoleksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä lahjuksen ottamisesta. Samalla Peltomäki tuomittiin menettämään valtiolle liki 188 000 euroa vastaanottamiensa lahjojen tai etujen arvona.

Syyttäjän mukaan Peltomäki oli ottanut vastaan lahjuksia vantaalaiselta arkkitehtitoimisto Forma-Futuralta ja sen omistajalta ja toimitusjohtajalta Leila Tuomiselta, joka sai kahden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta.

Tapahtumat ajoittuivat vuosille 2006–2011. Tästä voit lukea lisää lahjusvyyhdin monimutkaisista käänteistä ja lukuisista yksityiskohdista.

Hovioikeus katsoi tuomion perusteluissaan, ettei etujen antamisella ollut pyritty vaikuttamaan, eivätkä ne olleet olleet omiaan vaikuttamaan Peltomäen toimintaan palvelussuhteessaan. Etujen vastaanottaminen oli kuitenkin oikeuden mukaan omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen.

Hovioikeuden ratkaisu ei ollut yksimielinen, vaan siitä äänestettiin.

Lue lisää:

Lähes 200 000 euron lahjukset: maksettuja ulkomaanmatkoja, vuokraetuja ja lainaa ilman takaisinmaksua – Vantaan ex-kaupunginjohtajan lahjustuomion käsittely alkaa hovissa

Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuotta vankeutta