Hyppää sisältöön

Ilmastomielenosoittajat kiipesivät eduskuntatalon pylväisiin – poliisi otti kiinni kahdeksan ihmistä

Poliisi otti kiinni kahdeksan ihmistä epäiltynä julkisrauhan rikkomisesta ja niskoittelusta. Heidät päästettiin myöhemmin vapaaksi.

Ilmastomielenosoittajat kiipesivät eduskuntatalon pylväisiin
Ilmastomielenosoittajat kiipesivät eduskuntatalon pylväisiin

Helsingin keskustassa protestoitiin keskiviikkona päivällä ilmastomielenosoituksessa eduskuntatalon edessä. Osa mielenosoittajista kiipesi eduskuntatalon pylväisiin.

Helsingin poliisi kertoo Twitterissä, että paikalla oli arviolta noin 250 ihmistä ja mielenosoituksessa mukana oli useita ympäristöjärjestöjä.

Noin kymmenen ihmistä, jotka olivat pukeutuneet ympäristöjärjestö Greenpeacen haalareihin, kiipesi Eduskuntatalon pylväisiin Helsingissä 6. maaliskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin poliisi kertoi myöhemmin Twitterissä ottaneensa kiinni kahdeksan eduskuntatalon pylväisiin kiivennyttä. Rikosnimikkeet ovat julkisrauhan rikkominen ja niskoittelu poliisia vastaan.

Iltapäivällä poliisi kertoi, että pylväisiin kiivenneitä henkilöitä on kuulusteltu ja heidät on päästetty vapaaksi.

Mielenosoittajilla oli mukanaan kylttejä ja lakanoita, joissa luki iskulauseita, muun muassa "Tulevaisuus päätetään nyt", "Nyt on pakko" ja "Rajat hakkuille".

Paikalla oli useita poliisiautoja, mutta tilanne oli rauhallinen.

Eduskuntatalon edessä oli keskiviikkona mielenosoitus. Kuva: Anne Orjala / Yle

Poliisi kertoo Twitterissä, että poliisille oli ilmoitettu Rautatientorilta lähtevästä mielenosoituksesta mutta ei eduskuntatalosta mielenosoituksen määränpäänä.

"Puheet eivät enää riitä"

Mielenosoitukseen saapunut Reija Mikkola-Patriarca kertoi tulleensa paikalle sen takia, että nyt tarvitaan ilmastotekoja.

– Puheet eivät enää riitä, meillä on kiire toimia.

Juha Penttilä oli samoilla linjoilla.

– Nyt on hyvin kriittinen aika ennen eduskuntavaaleja. Haluan vaikuttaa siihen, että ilmastosta tulee yksi keskeinen vaalikysymys. llmastopolitiikalla, jota Suomessa harjoitetaan seuraavan neljän vuoden aikana, on hyvin kauaskantoisia seurauksia.

Mielenosoittajia pylväissä eduskuntatalon edessä. Kuva: Anne Orjala / Yle

Anniina Puisto toivoi niin ikään ilmastovaaleja.

– Ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat olleet aina itselleni tärkeitä. Oman lapsen saaminen on ollut sellainen herätys, että tunnetasolla tieto, jota on ilmastonmuutoksesta, kolisee vielä hirveän paljon kovemmin.

.
.